До 2020 г. първичното енергийно потребление в България следва да

...
До 2020 г. първичното енергийно потребление в България следва да
Коментари Харесай

До 3 години България ще трябва да харчи 40% по-малко енергия

До 2020 година първичното енергийно ползване в България следва да бъде понижено от 18,46 млн. тона нефтен еквивалент (каквото би било без използване на ограничения за енергийна ефективност) на 16,87 млн. тона нефтен еквивалент. Изпълнението на националните цели ще докара до понижение през 2020 година на първичната енергийна активност на страната с 41% по отношение на тази през 2005 година Това е планувано в обновения Национален проект за деяние по енергийна успеваемост 2014-2020 година, признат от Министерския съвет на днешното му съвещание. Съгласно условията на Директива 2012/27/ЕС проектът е направен и показан в Европейската комисия през 2014 година и следва да бъде обновен от България след три години.

България би трябвало да икономисва годишно сила в размер на 716 хиляди тона нефтен еквивалент до 2020 година Отчетът за 2016 година сочи, че за интервала 2014-2016 година са направени спестявания в размер на 303,8 хиляди тона нефтен еквивалент.

Мерките за реализиране на енергийни спестявания се финансират от разнообразни източници, измежду които множеството оперативни стратегии, Програма BG04 " Енергийна успеваемост и възобновима сила ", финансирана от Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство, Фонд " Енергийна успеваемост и възобновими източници ", Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания и други.

Като част от обновения Национален проект за деяние по енергийна успеваемост държавното управление утвърди и проект за възстановяване на енергийните характерности на отопляваните и/или охлаждани здания – държавна благосъстоятелност, както и стратегия за поощряване на вложения в сградния фонд, които ще подкрепят осъществяването на сходни ограничения. Ежегодното възобновяване на 5% от разгърнатата застроена повърхност на постройките – държавна благосъстоятелност, каквото е условието на Закона за енергийна успеваемост, ще обезпечи икономисване на сила в размер на 10,26 хиляди тона нефтен еквивалент и над 12 хиляди тона въглероден диоксид. От своя страна, обновяването на 1% от разгърнатата застроена повърхност на жилищните здания годишно ще докара до икономисване на 284 хиляди тона нефтен еквивалент сила и 384 хиляди тона въглероден диоксид.

Списъкът със задължени лица по Закона за енергийна успеваемост и техните самостоятелни цели за енергийни спестявания също е част от утвърждения Национален проект за деяние по енергийна успеваемост. Предвидено е, че търговците с електрическа и топлинна сила, както и тези с природен газ, течни и твърди горива, би трябвало да икономисват по 51,69 хиляди тона нефтен еквивалент сила годишно.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР