До 2020 г. България ще разполага с 3 нови специализирани

...
До 2020 г. България ще разполага с 3 нови специализирани
Коментари Харесай

До 2020 г. България ще има три нови кораба за проучване на Дунав, обяви Московски

До 2020 година България ще разполага с 3 нови профилирани кораба за изследване на положението на река Дунав, както и с нова машина за драгиране на сериозните сектори. Това разгласи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски след срещата с румънския си сътрудник Александру-Ръзван Кук, оповестиха от ведомството.

В момента се приготвя план за доставка на мултифункционална машина за драгиране и съпътстващите го уреди, като прогнозната стойност е 20 млн. лв., а финансирането ще бъде обезпечено по европейска оперативна стратегия. Освен това министерството и организация " Проучване и поддържане на река Дунав " организират взаимно две публични поръчки за закупуване на два нови профилирани кораба - за изследване и за маркиране на река Дунав.

" Имаме определен реализатор за проучвателния транспортен съд и той към този момент се строи ", посочи Московски.

По думите му до няколко дни ще има определен реализатор по още една поръчка – за осъществяване на драгажни действия в праговите сектори на реката в идващите 3 години. Комисията е завършила своята работа и следва сключване на контракт.

По време на срещата румънският министър е предложил изменение на настоящото съглашение сред двете страни от 1955 година за поддържане на Дунав, което да разрешава на всяка една от страните да прави драгажни действия в целия българо-румънски сектор на реката.

По думите на Александру-Ръзван Кук това ще даде опция да бъдат избегнати сериозни обстановки и прекъсване на корабоплаването по реката. Министър Московски съобщи, че поддържа предлагането, само че би трябвало да се изследва дали българското законодателство разрешава сходна смяна и следва въпросът да бъде решен на експертно равнище сред двете страни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР