До 2018 година нямаше разбиране пред европейските следствени органи, не

...
До 2018 година нямаше разбиране пред европейските следствени органи, не
Коментари Харесай

Христо Грозев: След "случая Скрипал" много европейски страни започнаха да търсят необяснени престъпления

До 2018 година нямаше схващане пред европейските следствени органи, освен в България, за съществуването на група за диверсии и убийства, основана от Главното разследващо ръководство на Руската федерация. Това съобщи в БТВ „ Тази заран " журналистът Христо Грозев от английския проверяващ уебсайт Bellingcat, който проверява отравянето на русия опозиционен водач Алексей Навални. Според него след опита за отравяне на Сергей Скрипал е почнало по-съществено следствие. След тези събития от медията, за която работи са разкрили имената на 12 души, свързани с ГРУ.

След това доста европейски страни започнаха да търсят в личните си страни дали няма необяснени закононарушения и да съпоставят дали не са дошли в страните им тези хора или такива с сходни паспорти. Така и Чехия, с огромно забавяне, откри какво се беше случило при гърмежите в фабрики за муниции през 2014 година, добави той. Според журналиста следствието в България е закъсняло с към година след събитията в Солсбъри.

Вчера от прокуратурата разкриха, че има подобие по четири от случаите на гърмежи в хранилища и фабрики за произвеждане на взривни субстанции, оръжия и муниции през последните 10 години у нас. Държавното обвиняване показаха, че проверяват връзка сред детонациите и отравянето на оръжейния необут Емилиян Гебрев през 2015 година

При два от случаите, тези от 2015 година, връзката е доста мъчно да не бъде забележима, тъй като ние виждаме един „ гърмеж " от пристигания на шпиони от Русия - в интервала от края на декември 2014 година до края на май 2015 година Те са общо осем души. Тези, които ние сме верифицирали, също бяха посочени като обвинени от прокуратурата. Те идват на групи по двама-трима, в дните преди два от гърмежите, описа Грозев. Той уточни, че разкритието на прокуратурата, че детонациите са предшествани от пожари, е доста значимо и добави, че този факт е убягнал на медията им.

Има припокриване групи от хора, само че един човек участва и при гърмежите, и при Скрипал, и при Гебрев - ген.-майор Денис Сергеев, подправеното му име е Сергей Федотов, с което той е пътувал в Англия, Чехия и България, добави той.

Грозев съобщи, че версиите на чешките проверяващи органи, българската прокуратура и оръжейното дружество „ ЕМКО " се разграничават поради политически и частни аргументи. Чехия уточни България и „ ЕМКО " като най-вероятната цел на ГРУ, тъй като Чехия не желае да затваря всички политически порти за разговор с Русия, като признае, че на чешка територия са убити двама души в терористичен акт, посочи журналистът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР