„До 2016 г. системата на средното образование работеше по Закона

...
„До 2016 г. системата на средното образование работеше по Закона
Коментари Харесай

Веска Ненчева: Българските учители и цялата система заслужават подкрепа, предвидимост и спокойствие

„ До 2016 година системата на междинното обучение работеше по Закона за националната култура. Училището беше територия без политическа активност. Колегите учители имаха своето конституционно право и независимост да бъдат симпатизанти или членове на която и да е политическа партия, само че в никакъв случай не са си разрешавали да пропагандират или да водят партийна агитация в учебно заведение. “

Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България” Веска Ненчева по време на разискването на Закона за предучилищното и учебното обучение.

По думите ѝ системата в образованието по веригата МОН-РОУ-директори-учителски колектив е била добре работещата и дисциплинирана до злощастното приемане на Закона за предучилищно и учебното обучение от 2016 година „ В него сходни текстове липсват и това отвори необятно вратата на съответна партия да нахлуе невиждано и да си разреши да подчини системата на образованието на себе си. И до известна степен съумя “, съобщи Ненчева, като добави, че сигналите към левицата са доста през последните 6 години.

„ Законът е злощастен, тъй като по този начин и не съумя да извърши главната си задача – да увеличи качеството на обучение. Факт са злоупотребите. Тази политическа корист обаче върху гилдията би трябвало да бъде прекратена. Училището и сътрудниците би трябвало да запазят своята независимост, да бъдат учители, шефове, началници на РОУ, подчинени единствено на ясните правила на образованието, а не на партийни команди на което и да е било партийно ръководство на МОН “, безапелационен бе депутатът от левицата.

От парламентарната естрада тя изясни, че българските учители и цялата система заслужават поддръжка, предвидимост, успокоение и без боязън да се съсредоточат върху същинската работа на образованието, на нацията и връщането на качеството на образованието в българското общество. В този смисъл Българска социалистическа партия ще поддържа законопроекта на първо четене.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР