До 20 юли трябва да приключат археологическите проучвания на участъка

...
До 20 юли трябва да приключат археологическите проучвания на участъка
Коментари Харесай

Вероятно ще изместят разкопките край Покровник, а не АМ Струма

До 20 юли би трябвало да приключат археологическите изследвания на сектора от Автомагистрала " Струма " сред Благоевград и Крупник, оповестиха от Агенция " Пътна инфраструктура " във връзка запитвания от медии за периода за довеждане докрай на разкопките край село Покровник.
След привършване на работата на археологическия екип експертна комисия към Министерството на културата ще издаде протокол за бъдещите дейности по отношение на археологическия обект.
На 5 май беше спряно осъществяването на всички типове строително-монтажни работи в права с дължина към 1,9 км, в това число и в сектора с археологическите изследвания. Извършено е консервиране с битумна емулсия на изпълнените досега на прекъсване строителни работи, с цел да не се повредят от атмосферните условия, се споделя още в известието.
Дали би трябвало да се измества трасето на автомагистрала " Струма " край Покровник – това решение ще бъде взето от експертна комисия, назначена от министъра на културата. Тя ще се произнесе откакто завършат археологическите изследвания.
Според мнението на екипа археолози, което е подкрепено и от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките, разкритите досега гробница и черква може да бъдат преместени от трасето на автомагистралата, както е правено и с други находки, открити при построяването на разнообразни инфраструктурни обекти, каквато е и международната процедура.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР