До 2 млн. души, живеещи по фронтовата линия в Източна

...
До 2 млн. души, живеещи по фронтовата линия в Източна
Коментари Харесай

НПО: До 2 млн. души в Украйна пред риск от разселване, ако конфликтът ескалира

До 2 млн. души, живеещи по фронтовата линия в Източна Украйна, рискуват да се изселят, в случай че спорът се разрасне, предизвести Норвежкият съвет за бежанците, до момента в който напрежението се повишава по отношение на увеличението на военните сили на Русия.

" Животът и сигурността на милиони хора в Източна Украйна висят на косъм, до момента в който чакаме политически пробив в актуалната невъзможност ", съобщи Ян Егеланд, общоприет секретар на Норвежкия съвет за бежанците (НСБ), в изказване след посещаване в района. " Не би трябвало да подценяваме човешкото страдалчество от подновяването на спора - то ще докара до увеличение на жертвите измежду цивилното население, всеобщо разселване и внезапно повишаване на филантропичните потребности. "

Русия завзе Кримския полуостров от Киев през 2014 година и разпали тленен сепаратистки спор в източната част на страната, който от този момент е лишил живота на повече от 13 000 души.

С повишаването на напрежението НСБ предизвести, че " до два милиона души, живеещи в 20-километрова зона от двете страни на контактната линия в Източна Украйна, ще бъдат изложени на нараснала опасност от принуждение и разселване, в случай че спорът ескалира ". Организацията съобщи, че над 850 000 души към този момент са вътрешно разселени, а 3 милиона разчитат на филантропична помощ.

" Активните военни дейности биха влошили фрапантно съществуващата филантропична обстановка, в която потребностите към този момент са огромни вследствие на дългогодишното принуждение ", съобщи организацията.

НСБ съобщи още, че всяко внезапно усилване на спора може да " обърне в противоположна посока забележителните усъвършенствания " през последните години, с помощта на които броят на хората, нуждаещи се от помощ, е намалял от 5 милиона през 2015 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР