До 2 години във Варна ще бъдат изградени два центъра

...
До 2 години във Варна ще бъдат изградени два центъра
Коментари Харесай

Изграждат два центъра за хора с деменция

До 2 години във Варна ще бъдат построени два центъра за хора с разнообразни форми на деменция. Това заяви зам.-кметът на града Коста Базитов при старта на плана.

Той е на стойност 1,3 млн. лева, като 941 303 лева са обезпечени от Европейския фонд за районно развиване, а останалите са от националния и локалния бюджет. Единият център ще бъде в кв. Владиславово и ще дава услуги на 15 консуматори.

Вторият ще е на ул. „Петко Стайнов“, в постройката на СУПЦ. След главния й ремонт там ще бъде открит Дневен център за поддръжка на лица с деменция и техните фамилии с потенциал 40 места. Ще има пространства за почасов отдих, дневна стая, зали за арт- и трудотерапия, физиотерапия и самостоятелна работа, разясни ръководителят на плана Емилия Дякова. Центровете ще попълнят листата от близо 60 обществени услуги, предоставяни от община Варна.

По предложение на кмета Иван Портних през юни предходната година локалният парламент одобри решение, с което общината кандидатства за разкриването и на трети център за хора с деменция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР