До 2 години Столичната община ще предоставя тройно повече е-услуги

...
До 2 години Столичната община ще предоставя тройно повече е-услуги
Коментари Харесай

Тройно повече е-услуги ще предоставя до 2 години Столичната община

До 2 години Столичната община ще дава тройно повече е-услуги на жителите и бизнеса. В момента те са 50, а задачата е да станат над 150. Това планува тактиката за цифрова промяна, която бе показана от столичния кмет Йорданка Фандъкова.

„ Предложих на Общинския съвет икономическо развиване и цифровизация. Повече електрони услуги и обслужване на жители, потребление на новаторски способи, това са основни цели за мен в идващите години. Тези браншове дават на града повече ред, привличане на вложения и по-добро качество на живот на жителите. Университети и неправителствени организации провеждат разнообразни планове за дигитализацията на София “, означи столичният кмет. 

„ Увеличаването на е-услугите ще разреши да понижим времето, което в този момент жителите и бизнесът прекарват по гишетата. За София приблизително губим по 5 дни годишно в циркулиране по институции, с цел да получим някаква услуга. Целта е да понижим това време до 1 ден годишно, а в бъдеще и до 0 - т.е. да може софиянци да получават услуги от общината през телефона или компютъра си ”, изясни зам.- кмет по цифровизация, нововъведения и икономическо развиване, който следва да стъпи в служба, Владимир Данаилов.  

Сред услугите, които ще се цифровизират са удостоверението за фамилно състояние и строителните разрешителни. Европейската капиталова банка и Столична община към този момент приготвят 14 плана, които да ускорят дигитализацията на София. 

Сред тях са отваряне на данните, което ще разреши да вземем за пример в избран час заран общината да знае какъв брой индивида пътуват от дадена спирка и да прати задоволителен брой рейсове. Отварянето на данните ще разреши на разнообразни софийски компании да разработят разнообразни приложения, свързани с топлоснабдяване, превоз и сметосъбиране, които да улесняват хората. Друг план планува обединен метод на заплащане и една цена за разнообразни типове пътувания – градски превоз, коли за споделено пътешестване и е-тротинетки. 

Дигитализират се и декларациите при покупка или продажба на парцели, като още от 1-ви януари няма да е належащо да се върви персонално в общината и да се чака по опашки. Данните ще се обменят онлайн сред общината и Агенцията по вписванията. 

 

 

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР