До 2 години приемът в първи клас ще бъде изцяло

...
До 2 години приемът в първи клас ще бъде изцяло
Коментари Харесай

Приемът на първолаци в София - изцяло онлайн до 2 години

До 2 години приемът в първи клас ще бъде напълно автоматизиран. Това съобщи пред bTV зам.-кметът по просвета, обучение и спорт в София Тодор Чобанов.

Припомняме, тази година поради рецесията с ковид за първи път кандидатстването в столицата ще става напълно по интернет.

Чобанов изясни, че от няколко години се приготвят интензивно за времето, когато всички типове услуги ще се оферират напълно онлайн.

Организирали сме по този начин кандидатстването, че родителите ще попълнят едно заявление по пример, което е качено на уеб страницата на Столична община, и ще го изпратят в съответното учебно заведение, където действително от 1 юни ще класират децата, изясни той.

По негови думи огромната оригиналност е, че редица документи, които се изискваха при предходни години, свързани най-много със фамилно състояние, уверение за децата, адрес, ще се ревизират по длъжностен път и няма да се изискват такси. Предвижда се този омекотен модел на кандидатстване да се резервира и след изключителното състояние.

Чобанов уточни, че автоматизираната система, която следва да бъде въведена, ще е по сходство на тази за детските градини - на база на програмен продукт, който ще ревизира всички условия.

Той увери, че са взети всички нужни ограничения, с цел да не се получат проблеми при кандидатстването за първи клас тази година - ще има дежурни физически лица във всички учебни заведения, ще може да се задават въпроси, както на място в образователните заведения, по този начин и посредством мейли и телефони към дирекция " Образование ", тъй че родителите да получат всички нужни инструкции. "

Очаква се към 12 000 първокласници да постъпят в общо 158 общинските учебни заведения. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР