До 2-3 седмици хапчетата срещу коронавирус ще пристигнат в България,

...
До 2-3 седмици хапчетата срещу коронавирус ще пристигнат в България,
Коментари Харесай

Очаква се у нас да влезе още един медикамент срещу COVID-19, който се слага подкожно

До 2-3 седмици хапчетата против ковид ще дойдат в България, осведомиха преди дни от здравното министерство. Ще бъдат обезпечени нови медикаменти, които лекуват по-тежките случаи на болестта. Продуктите са за разнообразни групи заболели – с лека, междинна и тежка форма на ковид.

„ Очаква се до месец да влезе още един медикамент, който се прави подкожно. Той е във втора фаза при заболели с пневмония, при които има доста ясни критерии, че могат да развият така наречен цитокинова стихия. Вероятно ще бъде утвърден от ЕМА при започване на декември. Има данни, че много сполучливо понижава % на болните с цитокинова стихия “, сподели в „ Тази заран “ зам.-здравният министър доктор Димитър Петров.

Също по този начин ще се поставят и „ коктейли с антитела “, които се слагат в болница. Става въпрос за процедура, която лишава 2-3 часа, посочи той.

„ В момента има такива антитела, внесли сме 3000 броя, чакаме още. Те се вършат в лечебните заведения и са предопределени за заболели с имунни дефицити “, разясни Петров.

Втори подобен медикамент от друга компания се чака да влезе при започване на февруари.

„ Третата група са пероралните хапчета. Имаме към този момент контракт с една компания, те чакат скоро позволение за приложимост. Хапчетата няма да бъдат продавани в аптеките. Поръчали сме 20 000 дози от този препарат. Ще се дават при започване на болестта и са предопределени за хора от рисковите групи с разновидности за тежко протичане “, изясни още зам.-здравният министър.

Най-добре е да се ползват оптимално рано - сред третия и петия ден от болестта, посочи той.

Ще бъдат предписвани от Коронавирус зоните или общопрактикуващите лекари. Петров добави, че има вид те да станат безвъзмездни в бъдеще, само че сега производството е лимитирано и потенциалът идната година ще бъде стеснен. Втори подобен медикамент се чака февруари или март.

„ Повечето от тези медикаменти не са предопределени за всички, а за хора по избрани критерии – тежест на болестта, съпътстващи болести, с възможност за тежко протичане. Нека не разчитаме на хапчета, коктейли антитела и ремдесивир да заменят имунизациите “, сподели Димитър Петров.

По думите му страничните дейности при тези артикули са много по-чести, в сравнение с тези на имунизациите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР