„До 2-3 месеца ще бъдем изправени пред фалит, заради цените

...
„До 2-3 месеца ще бъдем изправени пред фалит, заради цените
Коментари Харесай

Кметът Мараджиев: Ако не получим помощ от правителството, до...

„ До 2-3 месеца ще бъдем изправени пред банкрут, поради цените на газа и тока “. Това предвижда кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев. Той разяснява, че 90% от българските общини са на прага на тази заплаха. Градоначалникът е изпратил писмо до министъра на финансите Асен Василев за преразглеждане на изравнителната дотация за общината, в което изрича опасенията си и поддържа думите си с числа от сметките на общината за ток и газ.



„ През месец януари 2021 година сметката за ток за град Стамболийски беше 14 432,96 лева, а през януари 2022 година е в размер на 43 344, 37 лева За газ през декември 2020 година сме имали сметка за 5 630 лв., а през декември 2021 година сумата е 28 249 лв.. Това са сумите единствено за град Стамболийски. Огромна разлика! За цялата община токът за януари 2021 е бил 29 768,55 лв., а за януари 2022 - 77 317,48 лв.. Газ за декември 2020 - 8 873,03 лв., а газ за декември 2021 - 35 727,24. За идващия месец чакам 150 000 лв. сметки!

В същото време изравнителната дотация за общината е увеличена със сумата от 10 300 лв.. Тази сума е извънредно незадоволителна за покриване на настоящите потребности за съществуването на общината и това съм показал и в писмото си до министър Василев, с цел да може да продължим да работим в интерес на популацията “, сподели Георги Мараджиев. По думите му общината не е компания и не генерира облага, с цел да може да покрива тези разноски.

„ Уличното осветяване, детските градини – всичко това е ангажимент на общинската администрация, която единствено със лични доходи няма по какъв начин да се оправи. Като кмет съм подхванал всички нужни ограничения, с цел да се оправим: ще минем към редуциране на чиновници, ще въведем режим на уличното осветяване, ще спрем климатици и други отоплителни уреди в здания и пространства общинска благосъстоятелност. Отоплението ще е единствено на парно или в случай че няма такова, единствено с един източник на отопление. Дори и с тези ограничения няма да можем да се оправим сами, по тази причина мощно се надявам да получим финансова поддръжка от министерството. Иначе се връщаме към 2015-та година, когато, встъпвайки в първия си мандат като кмет, заварих в общинската каса 40 лв.. Тогава успяхме да се оправим. Трябва да успеем и в този момент!

И най-важното, което желая е хората да са спокойни, че налозите няма да се пипат! Няма да има ремонт на улици, няма да има ремонт на тротоари, ремонтите и строителните действия, които сме възнамерявали, ще спрат. За площада, читалището, лятното кино и физкултурния салон на гимназията в Стамболийски има средства, които ни бяха отпуснати от държавното управление на ГЕРБ, и тези обекти ще бъдат приключени. До пролетта започваме създаване на улично LED осветяване за икономии на електрическа енергия. Промяната пристигна със тон и светлина! След няколко месеца - единствено тишина и мрачевина! “, разяснява още кметът Мараджиев.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР