До 1991 година денят бе неформален празник, обявяван като "Ден

...
До 1991 година денят бе неформален празник, обявяван като "Ден
Коментари Харесай

КГБ стана на 100 години

До 1991 година денят бе неофициален празник, обявяван като "Ден на чекиста ". През 1954 година с декрет на президиума на Комунистическа партия на Съветския съюз тя е преобразувана в Комитет за държавна сигурност или Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и съществува до 1991 година Официално. След измененията в Русия и разпада на Съюз на съветските социалистически републики от 1995 година правоприемник на службата е Федералната работа за сигурност - ФСБ.
Сред ръководителите на структурата през годините в е3похата на Сталин са Хенрих Ягода, Николай Ежов, Лаврентий Берия. Имена, вдъхващи боязън поради милионите жертви на чекистите по заповед на вожда, а от време на време и без заповед.
В епохата след Сталин най-известните имена, оглавявали структурата за държавна сигурност са на Андропов, Крючков, Бакатин, Путин, и днешния началник Бортников. както се вижда, пътят от началник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) до президент и върха на властта в Съюз на съветските социалистически републики и Русия е най-краткия път.
"Въоръженият отряд на партията "-така назовават Чк и Комитет за Държавна сигурност (на СССР) през годините. И защото 70 години в страната има единствено една партия, органите служат единствено на нея. През 1991 година този отряд приключи публично съществуването си, само че хората му се запазиха.
Вчера персонално президентът на страната Владимир Путин поздрави представители на службите за държавна сигурност в някогашните руски републики с юбилея, събрани по този мотив в Москва. Той не пропусна да означи и ветераните от руските времена и разгласи, че дилемите преди и в този момент са едни и същи-защита на суверенитета и териториалната целокупност на страната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР