До 19-ти век внезапното изчезване на щъркелите през зимата бе

...
До 19-ти век внезапното изчезване на щъркелите през зимата бе
Коментари Харесай

Как европейците разбраха, че щъркелите идват от Африка

До 19-ти век неочакваното изгубване на щъркелите през зимата бе тайнственост за европейците. 

Преди хиляди години философът Аристотел е считал, че щъркелите се трансформират в различен тип птица през зимата. Той е предполагал, че червеногръдката, която следи през зимните месеци, е просто трансформиран щъркел.

 Червеногръдка

Други пояснения за изгубването на животните за половин година пък звучат още по-нелепо. През вековете са се появявали изказвания, че щъркелите са хибернирали надълбоко в блатата или на дъното на океана. Други пък са мислили, че отиват на Луната и сходни догатки даже са били включвани в научни есета.

Мистерията обаче се позволява пред 1822 година, когато в провинция Мекленбург в Германия бива открит щъркел, прострелян с 80-сантиметрова стрела, идваща от Централна Африка.

Тогава ловджия смъква животното и намира стрелата от черна дървесина. Оръжието е пронизало птицата, само че не я умъртвило или наранило съществено, а тя е съумяла да прелети хилядите километри до Европа. Когато учените изследват стрелата, откриват, че тя произлиза точно от Африка и по този начин дават първото доказателство миграцията на птиците на дълги дистанции. 

В момента щъркелът, донесъл скъпото познание на европейците се пази препариран в университета в немския град Росток. Това обаче не е единственият регистриран случай на открита простреляна птица. През същата година са регистрирани към 25 сходни случая.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР