До 18 юни зала „2019“ (ул. „Гладстон“ 32) е витрина

...
До 18 юни зала „2019“ (ул. „Гладстон“ 32) е витрина
Коментари Харесай

Иди и виж: Скулптурата сега, в зала 2019

До 18 юни зала „2019“ (ул. „Гладстон“ 32) е витрина на пловдивската статуя. Откри се огромна представителна галерия „Скулптурата в този момент – Пловдив 2022“ по план на Градската художествена изложба, подсилен от Община Пловдив. По покана на Моника Роменска – организатор в галерията, със свои знакови произведения вземат участие 21 известни създатели от всички генерации и стилови посоки, работещи с разнообразни пластични техники. Има даже музикални статуи. С перкусионни импровизации върху иноксовата пластика „Стихия-Вода“ на Атанас Колев музикантите Велислав Годжунов, Любен Крокев и Кольо Брадата поканиха многочислената аудитория да се наслаждения на елитната галерия. Тя се оказа и историческа, тъй като е първата скулптурна галерия най-малко за последния половин век. На откриването Моника Роменска разчувствана съобщи:

“Пловдив е град, построен върху скали. Пловдив е град, обгърнат от зеленина и обграден от дървета. Пловдив е град, защитаван с огън и меч, и желязо и даже разрушаван и сковаван от лед, се е въздигал постоянно върху своите гранитни и сиенитни тепета към този момент над 8 000 години.

Кръстопътен магнит за етноси, религии и култури, Пловдив е град на безвремието и на всички времена по едно и също време. Съвсем естествено Пловдив е и град на художниците – родени и работещи в него и към него.

Затова се състои и тази галерия, както и предходните две – “Графиката в този момент – Пловдив 2020 ” и “Живописта в този момент – Пловдив 2022 ” – да покажем по отношение на креативните сили и професионални умения на всеки от създателите триизмерното вековно изкуство на скулптурата и майсторството, към което всеки работещ го се стреми. ”

В изложбата вземат участие: Атанас Колев, Васил Маргаритов, Гроздан Илков – Графа, Димитър Рашков, Димитър Чонов, Евелина Петкова, Жорж Сопаджиев, Иван Иванов, Иван Тотев, Лина Маджарова, Лора Пармакова, Любен Хранов, Милена Бочукова, Огнян Читаков, Саркис Нерсесян, Свилен Костадинов, Стефан Ненов – Чечо, Стоян Заваринов, Цветелина Ангелова, Цвятко Сиромашки и Янко Ненов.

Проявата е част от Културния календар на Община Пловдив и е отдадена на 70-та годишнина от основаването на Градска художествена изложба – Пловдив. За чудесното показване на експозицията способства и трудът на  преподаватели и възпитаници от Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване, изработили елегантните постаменти за пластиките.

Добър вечер,

Тази галерия е част от Културния календар на Община Пловдив и е отдадена на 70-та годишнина от основаването на Градска художествена изложба – Пловдив.

Осъществена е с помощта на финансовата поддръжка на Общината, труда на преподаватели и възпитаници от Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване при изработването на постаментите и на неоценимата логистична, аранжорска и хамалска помощ на сътрудниците от Галерията – и най-много на Евгений Анищенко, както и на скулпторите Васил Маргаритов, Иван Тотев, Свилен Костадинов и Димитър Чонов.

И по този начин – Пловдив е град, построен върху скали. Пловдив е град, обгърнат от зеленина и обграден от дървета. Пловдив е град, защитаван с огън и меч, и желязо и даже разрушаван и сковаван от лед, се е въздигал постоянно върху своите гранитни и сиенитни тепета към този момент над 8 000 години.

Кръстопътен магнит за етноси, религии и култури, Пловдив е град на безвремието и на всички времена по едно и също време. Съвсем естествено Пловдив е и град на художниците – родени и работещи в него и към него.

Затова се състои и тази галерия, както и предходните две – Графиката в този момент – Пловдив 2020 и Живописта в този момент – Пловдив 2022 – да покажем по отношение на креативните сили и професионални умения на всеки от създателите триизмерното вековно изкуство на скулптурата и майсторството, към което всеки работещ го се стреми.

И както споделяше моят безценен другар скулпторът Иван Томанов: “Не се тормозете, аз ви следя. Дори ви проследявам ”.

Така че на вашето внимание предлагам представителна галерия на пластиците, живеещи и работещи в града и района:

Атанас Колев, Васил Маргаритов, Гроздан Илков – Графа, Димитър Рашков, Димитър Чонов, Евелина Петкова, Жорж Сопаджиев, Иван Иванов, Иван Тотев, Лина Маджарова, Лора Пармакова, Любен Хранов, Милена Бочукова, Огнян Читаков, Саркис Нерсесян, Свилен Костадинов, Стефан Ненов – Чечо, Стоян Заваринов, Цветелина Ангелова, Цвятко Сиромашки и Янко Ненов.

За мен е чест да ви показва скулптурата на Пловдив – в този момент!

Моника Роменска
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР