До 18 юни 2023 година в Епископската базилика на Филипопол

...
До 18 юни 2023 година в Епископската базилика на Филипопол
Коментари Харесай

Магията на българските билки в Голямата базилика

До 18 юни 2023 година в Епископската базилика на Филипопол жителите и гостите на града могат да прегледат галерия на истински ботанически рисунки на български лечебни растения.

Експозицията бе открита предходната вечер, когато публиката се наслаждения на интерактивно комбиниране от галерия, три просветителни лекции, музикални осъществявания и дегустация на лечебни билкови чайове в наличието на многочислени посетители от научните, медицинските и културните среди на Пловдив. Всичко това, Медицински университет – Пловдив, посредством своя Музей на медицината осъществя по план със заглавие „ Забравеното лекарство – Cura Bulgara или магията на българските билки “, отдаден на 85-ата годишнина от гибелта на националния врач Иван Раев.

Иван Раев (1876-1938) е български национален врач, основател на лекарство от беладона (лудо биле) за лекуване на паркинсонизъм. Било открито, че Раев лекувал пациенти, страдащи от въпросното положение, благодарение на корени от растението Atropa belladonna (Лудо биле, беладона) и с богатите на камфор корени на Radix Iridis (перуника).

С помощта на бяло вино лечителят успявал да извлича скъпите алкалоиди на беладоната (между които атропин и скополамин) и, дружно с още няколко други съставки, да ги трансформира в сполучлив лековит препарат. Раев постоянно бил именуван по-късно „ cura bulgara “. Славата му на умел врач на паркинсонизма, доближава чак до Рим, където италианската кралица Елена Савойска (баба на цар Симеон II) страда от тези увреждания и всички приложени лекувания се оказват безрезултатни.

След лекуването, извършено от Иван Раев, кралицата е излекувана изцяло, а на Раев е присъдена купата лекар, награден е със златен орден и болничното заведение, в която се провело лекуването, е наименувана „ Д-р Иван Раев “, както се споделя и до през днешния ден. Лечителят умира през 1938 година в Пловдив от инфаркт, във файтон на път за гарата. В родния му град Сопот има паметна плоча на къщата, в която се е родил и живял.

Проектът „ Забравеното лекарство – Cura Bulgara или магията на българските билки “ на Музея на медицината към МУ – Пловдив се реализира с финансовата поддръжка на Община Пловдив и в партньорство с Общински институт „ Старинен Пловдив “. Той има за цел популяризирането на националната медицина като част от нематериалното културно завещание на Пловдив и района и да обогати визиите на актуалното общество със  национални лечебни обичаи, които по една или друга причина във времето са изместени към по-периферна позиция.

Модератор на тази специфична вечер в Епископската базилика бе проф. доктор Виктория Сарафян, дм, дмн. Поздрав към присъстващите насочи заместник-кметът по просвета, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов. От името на ректора на МУ – Пловдив проф. доктор Мариана Мурджева, дм, мзм, приветствен адрес прочете и поднесе  заместител – ректорът проф. доктор Иван Иванов, дм.

Приветствие и кошница с билки и цветя сервира и ръководителят на Регионалната фармацевтична гилдия в Пловдив – маг.-фарм. Димитрия Стайкова. Специално за събитието от София дойде и една от наследничките на националния врач Иван Раев.

Акцент в експозицията от фонда на Музея са артефакти, свързани с живота и делото на Иван Раев. Лектор на откриването бе проф. доктор Георги Томов, който изнесе презентацията си „ Cura Bulgara – забравеното лекарство “ и описа вълнуващата история на националния врач и неговия чудодеен билков лек.

След него доцент Бисера Пиличева и доцент Нико Бенбасат срещнаха аудиторията с разнообразни технологии за извличане на лечебни вещества от билки и техния лечебен резултат.

В неповторимата атмосфера на Епископската базилика университетският хор за национални песни „ Веселие “ и фолклорният танцов състав „ Медик “ извършиха национални песни и танци за билки и цветя, а преподаватели и студенти от Фармацевтичен факултет приготвиха разнообразни типове чай, които гостите на драго сърце дегустираха.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР