До 15 септември ЕС ще отмени извънредните временни предпазни мерки,

...
До 15 септември ЕС ще отмени извънредните временни предпазни мерки,
Коментари Харесай

ЕК удължава ограничителните мерки за земеделския внос от Украйна

До 15 септември Европейски Съюз ще анулира изключителните краткотрайни защитни ограничения, признати на 2 май, против вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна, заяви Европейската комисия.

Временните ограничения бяха признати поради логистични усложнения във връзка с тези артикули в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия и при изискване, че страните от Европейски Съюз не поддържат едностранни ограничения, се отбелязва в известието. 

Комисията добавя, че за още една година беше удължено решението за отпадане на митата за вноса от Украйна. Посочва се, че това е мощно удостоверение за непоколебимата поддръжка на Европейски Съюз за Украйна, което ще помогне на украинските производители и експортьори.

Според Европейска комисия краткотрайните ограничавания за вноса на някои аграрни артикули към момента са нужни поради неналичието на задоволително благоприятни условия за предпазване на зърно преди събирането на реколтата в петте посочени страни от Европейски Съюз. Ако преносът на украински артикули е възпрепятстван от неоправдани условия в една или няколко от петте страни, комисията ще направи оценка, се разяснява в известието. 

Ограниченията за украинския аграрни импорт трябваше да продължат до през днешния ден. До септември се планува този импорт да бъде предлаган на пазара в Европейски Съюз, с изключение на в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. През тези пет страни вносът на тези артикули ще може да се транспортира директно към някоя от останалите страни в Европейски Съюз или за експорт.

По-рано през днешния ден представител на Европейска комисия посочи, че към момента земеделците в петте наранени от украинския импорт страни не са получили контрактуваните компенсации от Европейски Съюз за общо към 100 милиона евро. Причината е, че Унгария към момента не е премахнала едностранните ограничения против украинския импорт, разясни той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР