До 15 март предприятията и самоосигуряващите се лица, които са

...
До 15 март предприятията и самоосигуряващите се лица, които са
Коментари Харесай

Фирмите подават данни за платени доходи на физически лица до 15 март

До 15 март предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили през 2017 година приходи на физически лица са длъжни да показват в Национална агенция за приходите информация по пример за тези приходи.

В справката по член 73, алинея 1 от Закона за налозите върху приходите на физическите лица (ЗДДФЛ) се афишират изплатените през годината приходи на физически лица от:
друга стопанска активност (извънтрудови правни отношения, практикуване на свободна специалност, за авторски и лицензионни хонорари и други посочени в член 29 от ЗДДФЛ;наем или друго възмездно даване за прилагане на права или имущество;други доходи  като стипендии за образования, приходи от ръководство и надзор и други посочени в член 73, алинея 1 от ЗДДФЛ.
Доходите, които следва да се включат в справката, изчерпателно са разказани в номенклатурата за тип на прихода към одобрения от министъра на финансите пример на справката.

От Национална агенция за приходите обръщат внимание, че в тази информация предприятията подават информация към приходната организация и за всички изплатени  парични награди, както и предметните на стойност над 30 лева, защото тези приходи се таксуват с налог върху приходите. Тези приходи подлежат на обявление от получателите им с годишна данъчна декларация за облагане на приходите на физическите лица в период до 30 април на годината, идната годината на придобиването им.

Информацията от справките, които предприятията подават, разрешава на приходната администрация да извърши параленост на заявените данни от платците и получателите на приходи. Така, в случай че някой е получил пари по цивилен контракт, само че не ги е заявил пред данъчните, рискува да му бъде назначена инспекция или проверка.

Санкциите за непредставяне на данни за изплатени суми на физически лица, както и за изтъкване на погрешни или непълни данни в справката са в размер до 250 лв.. Глобата се постанова за всяко физическо лице, за което не е подадена информация или подадената информация не е правилна.

Повече информация за попълването и подаване на декларацията за облагане с корпоративен налог може да се получи на телефона за информация на Национална агенция за приходите 0700 18 700 на цената на градски диалог.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР