До 15 февруари трябва да приключи проверката на всички болници

...
До 15 февруари трябва да приключи проверката на всички болници
Коментари Харесай

Проверките в АГ болниците у нас ще приключат февруари

До 15 февруари би трябвало да завърши инспекцията на всички лечебни заведения в страната, в които има родилни отделения. Инспекции се правят след случая с разменените бебета в „ Шейново ”. Междувременно през днешния ден стана ясно, че четирима чиновници на лечебното заведение ще бъдат осъдени за грешката. Все още не е ясно по кое време момиченцата ще могат да се приберат при биологичните си родители.

15 дни бяха нужни на „ Медицински контрол ”, с цел да завърши инспекцията в „ Шейново ”. А констатацията е, че в болничното заведение не е сбъднат задоволителен надзор на разнообразни равнища. Отчетени са нарушавания на най-малко 4 текста на медицинските стандарти. А измежду осъдените ще бъдат - основната акушерка, старшата акушерка, началникът на отделението, както и шефът на болничното заведение. Тепърва предстоят да станат ясни и размерите на санкциите.

„ Констатирахме, че не са съпоставени номерата на майката и бебето ”, изясни инспекторът в „ Медицински контрол ” Оля Василева.

„ При изписване на децата е наложително да се сверят номерата. Явно не е направено ”, сподели проф. Росен Коларов, изп. шеф на „ Медицински контрол ”.

За това отговорност носи изписващата бебето акушерка. Констатирани са и нарушавания в реда на банкет и на обслужване на родилките и бебетата.

„ Началникът на клиниката дава отговор за работата на лекарите. Тези отговорности са вменени в длъжностната характерност ”, разясни Василева.

За всички пропуски са изпратени и наставления на болничното заведение за възстановяване на разпоредбите за работа. Началникът на отделението по неонатология в болничното заведение доктор Донка Узунова, която ще бъде и една от глобените, ни изпрати писмена позиция. В нея декларира, че личната й инспекция, съответствува с откритото от одита. Приема предписанията, по които болничното заведение към този момент е взела и ограничения.

Проверяващият екип има период от три месеца за правене на актовете за административните нарушавания.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР