До 15 февруари 2024 г. се приемат оферти в обявената

...
Коментари Харесай

Ще бъде изграден скоростен път Монтана – София

До 15 февруари 2024 година се одобряват предложения в оповестената социална поръчка за изработването на уголемен абстрактен план, цялостни инженерно-геоложки изследвания и обстоен организационен проект за скоростен път Монтана – София с тунел под Петрохан . Това оповестиха от Агенция „ Пътна инфраструктура “. Приблизителната дължина на сектора е 82 км , а плановата скорост – 120 км/ч . Индикативната стойност на публичната поръчка за планиране е 6 666 666,67 лева без Данък добавена стойност .

Избраният реализатор ще би трябвало да изготви разширения абстрактен план на трасе, което да свърже обхода на Монтана и Софийския околовръстен път . Новото трасе ще би трябвало да бъде съобразено с плана за създаване на скоростен път Монтана – Враца и автомагистрала „ Европа “. Необходимо е при създаването на идейния план да се заобикаля прекосяването през предпазени зони и територии и да се съблюдават всички условия в Закона за запазване на околната среда (ЗООС) и Наредбата за изискванията и реда за осъществяване на Оценка на въздействието върху околната среда. Срокът за осъществяване на поръчката е 365 календарни дни .

Скоростният път Монтана – София, с тунел под прохода „ Петрохан “, е основен за националната и европейската транспортна мрежа . Направлението на път II-81 София – Петрохан – Берковица – Монтана – Лом е най-краткото трасе, само че сега времето за пътешестване доста се усилва поради прекосяването през старопланинския проход „ Петрохан “ . През зимата заради планинския релеф и при утежняване на метеорологичните условия се постанова ограничение на придвижването, което натоварва трафика по различните пътни артерии.

През годините планът е обсъждан, само че окончателното планово решение не е утвърдено . В края на 80-те години на 20-и век са осъществявани изследвания, които са имали за цел проучване на икономическата целенасоченост на план за възстановяване на трасето на път II-81 София – Монтана. През 2020 година е направено прединвестиционно изследване за направлението Монтана – София с тунел под прохода „ Петрохан “. Подготвени са три вариантни решения за възстановяване на трасето на път II-81 с създаване на тунел . Поради съществуването на предпазени зони и местности и засягането им от вариантните трасета процедурите по Оценка на въздействието върху околната среда са прекъснати за търсене на по-добро планово решение.​

Агенция „ Пътна инфраструктура “ разгласи социална поръчка и за изработването на уголемен абстрактен план, с цялостни инженерно-геоложки изследвания и обстоен организационен проект – парцеларен проект за модернизацията на пътя Монтана – Враца , с приблизителна дължина 29 км, и удвояване на сегашния обход на гр. Враца. Срокът за подаване на офертите е до 22 януари 2024 година Обществена поръчка е в две обособени позиции. Индикативната й стойност е 2 208 333,33 лева без Данък добавена стойност .

В първата обособена позиция е секторът от път I-1 сред Монтана и Враца /от 111-и км до 140-и км/. Идейният план би трябвало да включва сектора сред обходите на Монтана и Враца. Целта е с модернизацията на трасето и построяването на нов, по-широк път да се увеличи сигурността на придвижване, да се понижи броят на произшествията , да се усили скоростта на придвижване, да намалеят тапите и замърсяването на околната среда. Срокът за осъществяване на поръчката е 180 календарни дни .

Втората обособена позиция е за създаването на абстрактен план за удвояване на обходния път на Враца, с приблизителна дължина 15 км . Целта на плана е изследване на вероятните механически решения за създаване на второ пътно платно, посредством оптимално потребление на съществуващия път. Срокът за осъществяване на поръчката за планиране е 150 календарни дни.

С осъществяване на плановете в Северозападна България ще се усъвършенства транспортната съгласуваност в района , ще се увеличи сигурността на придвижване и ще се разтовари трафика по първокласния път I-1, по който минава главният трафик от Дунав мост при Видин към столицата, граничните пунктове с Гърция, Сърбия и останалата част от републиканската пътна мрежа.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР