До 15 февруари 2024 г. се приемат оферти в обявената

...
До 15 февруари 2024 г. се приемат оферти в обявената
Коментари Харесай

АПИ обяви обществена поръчка за скоростния път Монтана - София с тунел под Петрохан

До 15 февруари 2024 година се одобряват предложения в оповестената социална поръчка за изработването на уголемен абстрактен план, цялостни инженерно-геоложки изследвания и обстоен организационен проект за скоростен път Монтана – София с тунел под Петрохан. Приблизителната дължина на сектора е 82 км, а плановата скорост – 120 км/ч. Индикативната стойност на публичната поръчка за планиране е 6 666 666,67 лева без Данък добавена стойност, оповестиха от пресцентъра на АПИ.

Избраният реализатор ще би трябвало да изготви разширения абстрактен план на трасе, което да свърже обхода на гр. Монтана и Софийския околовръстен път. Новото трасе ще би трябвало да бъде съобразено с плана за създаване на скоростен път Монтана - Враца и автомагистрала „ Европа “. Необходимо е при създаването на идейния план да се заобикаля прекосяването през предпазени зони и територии и да се съблюдават всички условия в Закона за запазване на околната среда (ЗООС) и Наредбата за изискванията и реда за осъществяване на Оценка на въздействието върху околната среда. Срокът за осъществяване на поръчката е 365 календарни дни.

Скоростният път Монтана – София, с тунел под прохода „ Петрохан “, е основен за националната и европейската транспортна мрежа. Направлението на път II-81 София – Петрохан – Берковица – Монтана – Лом е най-краткото трасе, само че сега времето за пътешестване доста се усилва поради прекосяването през старопланинския проход „ Петрохан “. През зимата заради планинския релеф и при утежняване на метеорологичните условия се постанова ограничение на придвижването, което натоварва трафика по различните пътни артерии. 

През годините планът е обсъждан, само че окончателното планово решение не е утвърдено. В края на 80-те години на 20-и век са осъществявани изследвания, които са имали за цел проучване на икономическата целенасоченост на план за възстановяване на трасето на път II-81 София – Монтана. През 2020 година е направено прединвестиционно изследване за направлението Монтана – София с тунел под прохода „ Петрохан “. Подготвени са три вариантни решения за възстановяване на трасето на път II-81 с създаване на тунел. Поради съществуването на предпазени зони и местности и засягането им от вариантните трасета процедурите по Оценка на въздействието върху околната среда са прекъснати за търсене на по-добро планово решение.​

Агенция „ Пътна инфраструктура “ разгласи социална поръчка и за изработването на уголемен абстрактен план, с цялостни инженерно-геоложки изследвания и обстоен организационен проект - парцеларен проект за модернизацията на пътя Монтана – Враца, с приблизителна дължина 29 км, и удвояване на сегашния обход на гр. Враца. Срокът за подаване на офертите е до 22 януари 2024 година Обществена поръчка е в две обособени позиции. Индикативната й стойност е 2 208 333,33 лева без Данък добавена стойност. 

В първата обособена позиция е секторът от път I-1 сред Монтана и Враца /от 111-и км до 140-и км/. Идейният план би трябвало да включва сектора сред обходите на Монтана и Враца. Целта е с модернизацията на трасето и построяването на нов, по-широк път да се увеличи сигурността на придвижване, да се понижи броят на произшествията, да се усили скоростта на придвижване, да намалеят тапите и замърсяването на околната среда. Срокът за осъществяване на поръчката е 180 календарни дни.

Втората обособена позиция е за създаването на абстрактен план за удвояване на обходния път на гр. Враца, с приблизителна дължина 15 км. Целта на плана е изследване на вероятните механически решения за създаване на второ пътно платно, посредством оптимално потребление на съществуващия път. Срокът за осъществяване на поръчката за планиране е 150 календарни дни.

С осъществяване на плановете в Северозападна България ще се усъвършенства транспортната съгласуваност в района, ще се увеличи сигурността на придвижване и ще се разтовари трафика по първокласния път I-1, по който минава главният трафик от Дунав мост при Видин към столицата, граничните пунктове с Гърция, Сърбия и останалата част от републиканската пътна мрежа.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР