До 14 май 2021 г. животновъдите могат да кандидатстват за

...
До 14 май 2021 г. животновъдите могат да кандидатстват за
Коментари Харесай

Още 20 работни дни се кандидатства за хуманното отношение към животните

 До 14 май 2021 година животновъдите могат да аплайват за подкрепяне по размер 14 " Хуманно отношение към животните “ от ПРСР 2014-2020 година, припомня Агрозона.бг. Съгласно Заповед на изпълнителния шеф на Държавна фирма " Земеделие “ – РА, заявки за подкрепяне ще се одобряват в регионалните дирекции на фонда по местоположение на животновъдния обект. До края на периода остават 20 работни дни. Мярката бе отворена на 8 април т.г.

Стопаните следва авансово да си запазят час за подаване на документите. Часовете ще се записват по телефон или е-поща на съответните регионални дирекции, в които ще се подават заявките за заплащане. Промяната се прави по отношение на наложените противоепидемични ограничения, свързани с разпространяване на COVID-19 на територията на Република България. Запазването на часове се подхваща за обезпечаване на условия, щадящи здравето на бенефициентите, както и обезпечаване на тяхното улеснение.

В рамките на оповестения банкет, земеделските стопани, поели през 2017 година доброволни петгодишни задължения, могат да усилват броя на животните, утвърдени за подкрепяне с първото заявление, както и да декларират нова активност или по мярката, без да поемат нов ангажимент. Животновъдите, които аплайват за първи път през сегашния банкет не поемат дълголетен ангажимент.

Стопаните авансово следва да актуализират данните за отглежданите от тях животни в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ (чл. 30, алинея 2, т. 3 от ЗПЗП). Актуализацията включва както мястото на развъждане на животните, по този начин и потенциала на обекта. За дребните преживни животни се изисква категорично да е посочено и тяхното предопределение.

Всички непрекъснати животновъдни обекти (ЖО), в които се отглеждат едри и дребни преживни животни, би трябвало да бъдат регистрирани (чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност). За инспекция на условието, стопаните следва да дават копия на издадените удостоверения при подаване на заявките за заплащане по мярката. В тази връзка е належащо за краткотрайните животновъдни обекти, регистрирани на името на претендента, в поле " Вид обект “ в системата на БАБХ да бъде категорично посочено " пасбище “, с цел да не се изисква даването на уверение по реда на член 137 от Закона за ветеринарномедицинската активност.

За животни от тип телета/малачета е належащо даване и на съответните кантарни бележки по отношение на определянето на съответната категория за всяко животно. В случай, че не бъде предоставена кантарна записка животното ще се смята за теле/малаче от категория " над 220 кг. "

Кандидатите, които желаят да актуализират своите данни или декларират нови животновъдни обекти (ЖО) би трябвало да дават мнение, авансово издадено от БАБХ, по отношение на доказване на съществуване на задоволително обезпечена свободна повърхност в животновъдния обект. Изискването е по пример и е част от критериите за допустимост по Мярка 14.

Подробните условия и наборът документи за заплащане по мярката са написани в Наредба № 4 от 8 август 2017 година за използване на мярка 14 " Хуманно отношение към животните “ от ПРСР 2014 – 2020 година Допълнителна информация и мостри на изискуемите документи за присъединяване са оповестени на интернет страницата на Държавна фирма " Земеделие “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР