До 14 лева за килограм живо тегло се очаква да

...
До 14 лева за килограм живо тегло се очаква да
Коментари Харесай

Животновъди: Продаваме месо на занижени цени

До 14 лв. за кг живо тегло се чака да стигне цената на агнешкото по празниците. Това предвиждат животновъди. В момента то се продава за 11- 12 лв..

Във фермата на Георги Тончев във великотърновското село Плаково се отглеждат 950 говеда и над 1000 овце. В момента има 800 агнета, като акцията по изкупуването им от търговци не е почнала. Една от аргументите е импорт на агнешко от Северна Македония.
С всяка измината година пазарът почва все по-къс, сега още не е тръгнал пазара а към този момент има импортирани македонски агнета и с сътрудниците се притесняваме, че това ще натисне цената надолу. Но тази стока доста мъчно може да се ревизира в какво положение е, рискът е огромен, до момента в който нас ни ревизират непрекъснато и ние подсигуряваме за качествата.. А има 20 дни до Великден и нямаме никакъв интерес от търговец.
Георги Тончев, животновъд

Продукцията се оскъпява най-много поради разноските за фураж и за труд. Отделно, овцевъдството у нас не се субсидира, за разлика от другите страни в Европейски Съюз и отвън него.

„ В момента себестойността е 11-12 лв. на агне, живо тегло. Ние сега продавайки на 11-12 лв. продаваме на себестойност! А те продавайки, черва, дробчета, сърца, бутчета…като цяло може да излезе 21-22 лв. в магазина. А има 20 дни до Великден и нямаме никакъв интерес от търговец “, акцентира Тончев.

В магазинната мрежа във Велико Търново към момента не с предлага прясно агнешко. Целогодишно може да се откри във фирмените магазини на огромен месопреработвател от Свищов, който зарежда с агнешко цяла Северна България.

През последните години българите все по-малко купуват агнешко за Великденските празници и Гергьовден.

Заради понижено търсене, през последните години търговците зареждат дребни количества в дните преди празниците. В сектора чакат цената на кг агнешко, живо тегло да се увеличи до 14 лв., а в магазините по празниците - до 30 лв. за кг.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР