До 13 април общо 580 хил дози ваксини срещу COVID-19

...
Коментари Харесай

Защо България не признава собствените си ваксинационни сертификати

До 13 април общо 580 хил дози ваксини против COVID-19 са сложени на български жители съгласно единния информативен портал coronavirus.bg. Имунизираните с две дози са над 113 хиляди души. Те към този момент разполагат с (или могат да си извадят) имунизационен документ, който да може да им разреши да пътуват по-спокойно. Но не на всички места. Общоевропейската система за " зелен документ " (ваксинационен паспорт) към момента не е задвижена и доста европейски страни не признават българския (и на други страни) документ, а изискват негативен PCR-тест при влизане и/или наложителна карантина.

Самата България обаче също не признава личните си имунизационни документи и принуждава прибиращите се имунизирани българия да си вършат проби в съответната страна от Европейски Съюз или да остават под десетдневна карантина след дойде вкъщи. Такъв образец, да вземем за пример, е Полша, която признава българските имунизационни документи и няма никакъв проблем на нейната територия да се влезе свободно с документ за две подложен дози. На връщане обаче българските управляващи изискват негативен PCR или слагат пасажера под 10-дневна карантина.
Кога ще има промени
От здравното министерство не дадоха отговор на въпроса дали и по кое време здравният министър ще промени заповедите си по този начин, че изцяло ваксинираните да могат свободно да пътуват от и до страната или най-малко да признава за годни личните имунизационни документи.

Според информация на " Капитал " измененията се бавят по няколко аргументи. Все още не се знае доколко ще бъдат отпуснати ограниченията във всяка една страна от Европейски Съюз. От друга страна здравните специалисти се тормозят, че ваксинираните могат и да не прекарват тежко заболяването, само че не е изцяло несъмнено дали не придвижват вируса.

Европейската комисия се чака да вкара зелени документи от 1 юни, посредством които преболедувалите ковид и имунизираните ще могат свободно да пътуват. Дотогава, обаче, голям брой страни одобряват туристи въз основата на двустранни съглашения. Най-посещаваната от българите прилежаща страна - Гърция, приема да вземем за пример туристи със документ за имунизация от Израел и Англия, само че България няма двустранно съглашение за към този момент имунизираните жители. Засега остава неразбираемо дали такива диалози се водят, само че в случай че това продължава да е реалност, българите надали ще могат да посетят страната по Великденските празници, защото сега Гърция изисква и PCR на влизане и карантина, а при прибирането България изисква същото.

Липсата на смяна е изключително демотивираща за дейните хора, които са ваксинирани и желаят да пътуват и при които се оказва, че доста страни в Европейски Съюз не признават нито документа за сложени ваксини, нито резултатите от PCR-тестове, направени в България. Такава страна, да вземем за пример, е Германия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР