До 13.00 часа местно време на първия тур от президентските

...
До 13.00 часа местно време на първия тур от президентските
Коментари Харесай

20% избирателна активност до 13 часа в РС Македония

До 13.00 часа локално време на първия тур от президентските избори в Република Северна Македония изборната интензивност е била 20.45 на 100 . Това разгласи представителят на Държавната изборна комисия /ДИК/ Любка Гугучевска. До този час са дали своят вот общо 284 942 души.

Гугучевска акцентира, че изборният ден минава умерено и без нарушавания.

От всички нас се чака съществено отношение, с цел да реализираме две неща - сполучлив избор на президент и избор на държавен глава, който да ни води напред, разгласи македонският министър председател Зоран Заев , откакто пусна своята бюлетината в първия тур от президентските избори в Република Северна Македония . Заев гласоподава в родния си град Струмица.

" Ако изборите бъдат сполучливи и запазим единството в страната ни, самоуверено ще вървим напред към актуалния свят, към който принадлежим ", сподели той и добави: " На този ден жителите по един пряк и либерален метод вземат значими решения за родината си . Гласуването е право и отговорност. Днес чакам всички наши жители да изберат президент на Република Северна Македония ".

" През миналите дни жителите имаха опция да чуят всички оферти на претендентите и през днешния ден ще вземат своето решение. На идващия тур от президентските избори ще забележим волята на народа и неговото решение кой да съставлява страната през идващите пет години ", съобщи актуалният македонски президент Георге Иванов , откакто даде своя глас.-->

Той пожела " всичко най-хубаво на претендентите, а на спечелилия по-спокоен и по-успешен мандат ". " Вече имаме последователност като страна при реализацията на стратегическите ни цели... Очаквам доста по-спокоен мандат, да няма толкоз рецесии . През миналия интервал бяхме изправени пред доста политически рецесии и провокации, както в страната, по този начин и в района ", сподели още Иванов.



За нов президент на западната ни съседка се състезават трима претенденти - Стево Пендаровски, повдигнат от ръководещата коалиция, Гордана Силяновска-Давкова от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и Блерим Река, претендент на двете албански обединения - Беса и Алиансът на албанците.

Изборният ден стартира в 7.00 и ще завърши в 19.00 часа локално време. Вотът ще бъде наблюдаван от 3094 локални и 419 непознати наблюдаващи. Вчера за нов президент на страната гласоподаваха пандизчиите, болните и живеещите в чужбина.

За да бъде определен на първия тур, претендентът за държавен глава би трябвало да получи най-малко 904 066 гласа. За да бъдат годни изборите на втория тур, би трябвало да гласоподават 40 на 100 от имащите право на глас или 723 253 пълнолетни жители. Според последните социологически изследвания Пендаровски има лека преднина пред Гордана Силяновска-Давкова.
 БГНЕС

Това са 6-ти президентски избори от оповестяването на независимостта на Македония. Досега президенти са били Киро Глигоров /1991-1999/, Борис Трайковски /1999-2004/, Бранко Цървенковски /2004-2009/ и Георге Иванов /2009-2019/.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР