До 100 дни Европейската комисия ще представи първия европейски закон

...
До 100 дни Европейската комисия ще представи първия европейски закон
Коментари Харесай

Първи климатичен закон на ЕС до 100 дни и фонд за справедлив преход обяви Брюксел

До 100 дни Европейската комисия ще показа първия европейски закон в региона на климата, съобщи пресслужбата на институцията. Брюксел също така предлага фонд за " обективен преход ", който да разреши на подвластните от изкопаеми горива райони да финансират прехода си към чисти промишлености и енергийни източници.

Това стана известно през днешния ден при представянето на Европейския зелен пакт - пътна карта за реализиране на резистентност на стопанската система на Европейски Съюз, като се подсигурява, че преходът е обективен и приобщаващ за всички.

Комисията планува в идващите две години да показа още 47 ограничения, измежду които са въвеждането на нови налози върху силата, законодателство за производството на акумулатори и на чисти транспортни средства, за създаване на електрозарядни станции, за обработката на отпадъците, за използването на химикали в земеделието, за облагане на въдзухоплаването.

Председателят Урсула фон дер Лайен съобщи: " Европейският зелен пакт е нашата нова тактика за напредък - за напредък, който дава повече от това, което лишава. Той демонстрира по какъв начин да променим нашия метод на живот и работа, на произвеждане и ползване, тъй че да живеем по-здравословно, а предприятията ни да станат реформаторски ". Фон дер Лайен дефинира днешния ден като необикновен и го съпостави със стъпването на човек на Луната .

Изпълнителният заместник-председател Франс Тимерманс добави: " Намираме се в изключително състояние във връзка с климата и околната среда. Европейският зелен курс е опция за възстановяване на здравето и благополучието на нашите жители посредством видоизменение на нашия стопански модел ".

По думите му " всички ние ще играем значима роля в това и всички промишлени браншове и страни ще бъдат част от смяната. Освен това наша отговорност е да се уверим, че този преход е обективен и че при реализирането на Европейския зелен пакт никой няма да бъде подценен ".

В Европейския зелен пакт е предоставена пътна карта с дейности за по-ефективно потребление на запаси посредством прекосяване към чиста, кръгова стопанска система и за прекъсване на изменението на климата, превръщане на наклонността към загуба на биологично многообразие и понижаване на замърсяването. В пакта са посочени нужните вложения и наличните финансови принадлежности и е обяснено по какъв начин да се подсигурява обективен и приобщаващ преход.

Европейският зелен пакт обгръща всички браншове на стопанската система , по-специално превоза, енергетиката, селското стопанство, строителството, и промишлени браншове като стоманодобива, производството на цимент, ИКТ, текстилната промишленост и химикалите.

Закон за климата

За да трансформира в законодателство политическата упоритост Европа да стане първия в света безпристрастен във връзка с климата континент до 2050 година, Комисията ще показа първия европейски закон в региона на климата в 100-дневен период, а до 2030 година и Стратегия за биоразнообразието, нова промишлена тактика и проект за деяние на Европейски Съюз за кръгова стопанска система, тактика " От фермата до трапезата " за продоволствена резистентност и оферти за Европа без замърсяване.

Амбициозни цели за 2030 година

Незабавно ще стартира повишение на задачите за излъчванията на Европа за 2030 година, като ще се дефинират реалистични ограничения за реализиране на задачата за 2050 година, се показва в известието. " Ройтерс " отбелязва, че Фон дер Лайен желае Европейски Съюз да понижи въглеродните излъчвания с минимум 50% до 2030 година спрямо равнищата от 1990 година, доста над сегашната цел (40%). Тя може да увеличи задачата в допълнение до 55%.

Постигането на задачите на Европейския зелен пакт ще изисква обилни вложения . Според оценки постигането на настоящите цели в региона на климата и енергетиката за интервала до 2030 година ще изисква 260 милиарда евро спомагателни вложения годишно, т.е. към 1.5 % от Брутният вътрешен продукт за 2018 година Тези вложения ще изискват активизиране на обществения и частния бранш.

В началото на 2020 година Комисията ще показа План за вложения за устойчива Европа .

Фонд за обективен преход

Поне 25% от дълготрайния бюджет на Европейски Съюз би трябвало да бъде предопределен за дейности в региона на климата, като спомагателна поддръжка ще бъде оказана от Европейската капиталова банка (ЕИБ) - европейската банка за климата.

За да може и частният бранш да способства за финансирането на зеления преход, през 2020 година Комисията ще показа тактика за зелено финансиране .

Миналия месец Европейска инвестиционна банка разгласи, че от края на 2021 година стопира присъединяване си в съвсем всички планове за изкопаеми горива.

В известието на Европейска комисия се отбелязва, че битката с изменението на климата и утежняването на положението на околната среда изисква старания от всички, само че изходната позиция на обособените райони и страни членки не е идентична. С механизъм за обективен преход ще се оказва поддръжка на тези райони, които са мощно подвластни от въглеродно интензивни действия. Чрез него ще се поддържат хората, които са най-уязвими по отношение на прехода, като им се дават достъп до стратегии за преквалификация и благоприятни условия за претовареност в нови стопански браншове.

Според " Ройтерс " размерът на Фонда за обективен преход ще зависи от резултата от договарянията за многогодишния бюджет на Европейски Съюз за 2021-2027 година, само че се чака да е минимум 35 милиарда евро плюс десетки милиарди в допълнение финансиране от източници като Европейската капиталова банка.

Нови налози

Комисията на Фон дер Лайен ще стартира работа неотложно по нов граничен въглероден налог за замърсяващи задгранични компании в опит да отбрани бизнесът на Европейски Съюз, който се пробва да бъде по-природосъобразен.

Тя споделя, че новият налог, който ще се вкара през 2021 година, ще съблюдава разпоредбите на Световната комерсиална организация и ще стартира за " няколко определени промишлености ".

Ще се реформира и системата за търговия с излъчвания на Европейски Съюз, която полза промишленостите, и ще се работи в посока на включване в нея на морския, авиационния, пътния и строителния бранш.

Консултация

Европейска комисия ще се обърне към хората през март, с цел да научи мнението им по показаните през днешния ден оферти. Комисията регистрира, че през днешния ден за 95 на 100 от европейците опазването на природата е значимо.

Според комисията е допустимо преследването на поставените цели да докара до стопански растеж и дава за образец данните, съгласно които предходната година замърсяването е било с 23 на 100 по-слабо, в сравнение с през 1990 година, като в същото време брутният вътрешен артикул е повишен с 61 на 100.

Комисията показва планове за цената на бездействието - Европейски Съюз би получавал на година по 660 000 молби за леговище, достъпът до вода би намалял съвсем на половина в южните европейски страни, годишно ще бъдат губени по 190 милиарда евро при покачване на температурата на въздуха с три градуса над днешните междинни нива. До 2050 година по данните на Европейска комисия е допустимо цените на храните да се покачат с 20 на 100.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР