До 100 000 лв. за подобряване на условията на труд

...
До 100 000 лв. за подобряване на условията на труд
Коментари Харесай

До 100 000 лева за подобряване на условията на труд в предприятията

До 100 000 лева за възстановяване на изискванията на труд в предприятията през 2020 година ще отпуска Фонд " Условия на труд ", оповестиха от пресцентъра на Министерството на труда и обществената политика.

Със средствата може да се увеличи техническата сигурност на оборудването, както и да се понижи въздействието на нездравословните фактори на работната среда - прахуляк, звук, трептения, осветяване, лъчения или химични сътрудници. Това е станало ясно след съвещанията на Управителния съвет на Фонда и Националния съвет по условия на труд в МТСП, прецизират от министерството.

За финансиране могат да аплайват физически и юридически лица, които не са получили изцяло безплатно финансиране за осъществяването на същия план по други стратегии и нямат парични отговорности към страната. Задължително изискване е чиновниците в предприятията да работят на трудов контракт, а работодателите да им обезпечават обслужване от работа по трудова медицина.

През 2019 година с финансиране от Фонд " Условия на труд " са осъществени 38 плана на стойност към 1,8 млн. лева, с помощта на които са усъвършенствани изискванията на труд на 2439 служащи и чиновници. Най-голям брой от плановете са на работодатели от областите Варна, Пловдив, Стара Загора, Габрово, София и Пазарджик. В 92 % от предприятията е усъвършенстван микроклиматът на работната среда, в 76 % - осветеността, в 26 на 100 е минимизиран рискът от пряк и косвен досег с ел. ток. В малко над половината от предприятията е осъществен ремонт на санитарно-хигиенните пространства.

Финансирани са и 7 плана на национално представителните организации на синдикатите и работодателите. 5 892 техни членове са минали образования за сигурност и здраве при работа. Направени са групови медицински прегледи за ранно разкриване на професионалните заболявания на 2261 работещи в характерни условия на труд от 11 предприятия в страната.

Всички детайлности за кандидатстване могат да се получат на формалната интернет страница на Фонда.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР