До 10 юни Булгаргаз ще внесе в Комисията за енергийно

...
До 10 юни Булгаргаз ще внесе в Комисията за енергийно
Коментари Харесай

Булгаргаз ще внесе искане за вдигане на цената на газа

До 10 юни " Булгаргаз " ще внесе в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) искане за нарастване на цената на газа от 1 юли. Това съобщи ръководителят на КЕВР Иван Иванов след днешното публично разискване на новите цени на тока и топлинната сила от юли, съобщи БГНЕС.

„ Комисията продължава да следва консервативната си политика и да не позволява съществени промени във връзка с желаните цени. Към този миг КЕВР не може да регистрира цената на газа, който идва от Русия, каква ще е тя не мога да кажа, защото към момента " Булгаргаз " не е изчислил”, означи ръководителят на регулатора.

От държавното газово сдружение преди месец оповестиха, че цената на синьото гориво може да нарастне от юли с 16%. Иван Иванов разясни, че при предстоящото повишаване на тока, парното и топлата вода не е регистрирано желаното от " Булгаргаз " нарастване. Ако това се удостовери, по думите на Иванов, естествено ще има отражение най-много за индустриалните консуматори, защото битовите през лятото консумирали по-малки количества газ.

Председателят на КЕВР разяснява и решението на Европейската комисия във връзка с анулираните рестрикции по отношение на " Газпром ". В договарянията се заприказва, че съветската корпорация е задължена да понижи цената на газа за България.

„ Очаквам в най-кратък период българското държавно управление да стартира договаряния, тъй като " Газпром " сами няма да понижи цените. Както знаем, Европейска комисия съобщи в своето решение, от момента на неговото влизане в действие - България и още 7 страни са в правото си да изискат начало на договаряния. Пак споделя Европейска комисия е дала зелена светлина, българската страна би трябвало да реагира най-скоро”, безапелационен е Иванов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР