До 10% надценка за хляб, яйца и месо по предложение

...
До 10% надценка за хляб, яйца и месо по предложение
Коментари Харесай

Таван на надценката - лъха на социализъм

До 10% надценка за самун, яйца и месо по предложение на Министерство на стопанската система лъха на социализъм. Това е план, който би трябвало да бъде импортиран в Народното събрание, депутатите не би трябвало да се изсмеят на плана и да го одобряват. Според икономиста Любомир това няма да окаже въздействие върху цените и потреблението на хората, тъй като няма да има въздействие върху пазара. Мярката ще има толкоз успеваемост, колкото и - Foodprise.bg, съпостави Дацов.

Според него с всички тези политики, които се подхващат за таван на надценката, се отблъскват вложителите - по този начин се демонстрира, че изискванията за правене на бизнес в България са неподходящи.

Той добави, че далавера при пазарната стопанска система няма. Спекула сама по себе си е, когато не знаеш какво ще се случи и поемаш някакъв риск. Държавата би трябвало да поддържа изискванията за бизнес, който да бъде равнопоставен за всички. Държавата би трябвало преди всичко да оправи личните си търговски предприятия, настоя Дацов.

Икономистът от КНСБ Любослав Костов съобщи, че нещата не са толкоз крайни, само че се касае за един законопроект, който включва 17 артикули. Големите търговски вериги и тяхната пазарна стопанска система няма да бъде нарушена по никакъв метод. Таван на надценката няма да повлияе на дребния и междинен бизнес, сигурен е Костов.

За тези 17 артикули обаче не важи качество на поддържан стандарт и това е проблем на законопроекта, уточни Костов и добави, че в случай че на един консуматор не му харесва това, което се предлага, може да си купи стоката от по-скъпия кашкавал или самун.

Любослав Костов сподели, че това не е най-хубавото, което може да се направи, само че служебното държавно управление се опитвало да предприеме някакви ограничения и персонално той няма да разкритикува тази мярка.

Костов прикани още, когато се образува 49-то Народно заседание депутатите да одобряват формулировка за далавера.
 17 продукта в евтината кошница поставят Стоянов и Гечев
17 продукта в евтината кошница поставят Стоянов и Гечев

Четири институции ще наблюдават комерсиалните вериги

Служебният стопански министър уточни пред Нова телевизия, че е нужна формулировка и за надценката, защото такава липсва в закона. Той също е уверен, че тези 17 продукта не биха засегнали бизнеса на търговците и уточни образец - налични са 80 типа кисело мляко и това, че един ще има минимална надценка надали ще повлияе.

Стоянов посочи, че е допустима и друга най-ниска надценка, а търговците ще подават информация към министерството кой е продуктът с надценка до 10%. В случай, че той излезе от наличност, търговците имат опцията да трансферират понижението върху различен артикул. Но в случай че липсва подобен, ще има санкции, увери икономическият министър.

По думите му все още надценката на тези 17 продукта е приблизително към 70-80%, като даже промоциите са с над 10% надценка. Стоянов разясни също, че търговците могат да си изберат кое на пилешко месо да подложат на 10% (бутче, гърди или др.).
 Пускат за публично разискване Закона за надценката
Пускат за публично разискване Закона за надценката

Служебното държавно управление е твърдо в желанията си да повлияе на цените на храните
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР