До 10 години можем да очакваме да се наредим до

...
До 10 години можем да очакваме да се наредим до
Коментари Харесай

Йончева: До 10 г. може да се наредим по медийна свобода до Иран и Ирак

До 10 години можем да чакаме да се наредим до страни като Иран и Ирак. Това сподели евродепутатът Елена Йончева на интернационална конференция за свободата на медиите в България, съобщи организация „ Фокус “.
Евродепутатът изясни, че някои от ограниченията, които тя предлага като част от подготвяната от нея резолюция, са ориентирани към основаване на повсеместен механизъм за контролиране на медийна независимост на европейско равнище. Елена Йончева посочи, че това може да се случва посредством законодателни актове, в случай че е належащо. 
 Елена Йончева: Резолюцията на Екологичен потенциал за България е началото на края на Борисов Елена Йончева: Резолюцията на Екологичен потенциал за България е началото на края на Борисов
" Тази резолюция е голям триумф за България и българският народ, тъй като дава кураж на всички със храброст да застанат против ръководството...
„ Тук е доста значимо да се означи, че сега има прекомерно огромна разлика сред стандартите в обособените страни членки. Финландия - на 2-ро място в света по независимост на медии, Дания, Швеция, Холандия също са в топ 5 в международен мащаб. Голяма част от страните членки са на 10-то, 14-то място, а нашата съседка Румъния, с която обичаме постоянно да се съпоставяме, заема 48-о място. Всъщност, най-близко до България от другите европейски страни стои единствено Унгария – 89-то място. Страни отвън Европейски Съюз, като Украйна, Албания, Молдова, Северна Македония и доста други, са надалеч преди България в тази ранглиста. Няма по какъв начин човек да не настръхне от тези данни, това не са просто числа. Ако не се подхващат незабавно ограничения в региона на медиите в България, страната ще продължи да спада с бързи темпове в международните ранглисти. До 10 години, в случай че тази наклонност продължи, можем да чакаме да се наредим до страни като Иран, Ирак и, както в последно време е съвременно да се приказва и да се съпоставяме - със Северна Корея. Всъщност единствено 69 места разделят България от Северна Корея - по-малко, в сравнение с страната ни се е сринала през последните 10 години. Тази ранглиста е толкоз стряскаща, че е изцяло ясно, във връзка с медийната независимост, че българските управляващи са изцяло безпомощни, единственото решение е приемането на ограничения на европейско равнище “, сподели още тя. 
Елена Йончева уточни като друга мярка въвеждането на европейски стандарти, изисквани за повишение на прозрачността по отношение на действителната благосъстоятелност на медиите. 
„ Тук е доста значимо да се регламентира при какви условия и по какъв начин политически лица могат да бъдат притежатели на медии и какъв брой тъкмо могат да имат. Едно е партиен вестник или партийна телевизия, които са ясно разпознаваеми за публиката като формален източник на информация за активността на политическа платформа на дадена партия, напълно друго е обстановка, в която политиците монополизират цели сегменти от медийното пространство “, добави Йончева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР