До 10-15 април ще бъдат изплатени средствата на хотелиери, които

...
До 10-15 април ще бъдат изплатени средствата на хотелиери, които
Коментари Харесай

До 10-15 април ще се изплатят средства на хотелиери, приели бежанци от Украйна

До 10-15 април ще бъдат изплатени средствата на хотелиери, които са приели бежанци от Украйна. Това съобщи в ефира на зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

" Тези средства ще бъдат регистрирани посредством единната система за туристическа информация. Чрез нея тъкмо може да се наблюдава по кое време са пристигнали украинските жители и по кое време са си тръгнали някои от тях. От Министерството на туризма увериха, че няма да се изисква огромен брой документи. Средствата за хотелиерите ще се изплащат месец за месец и първият интервал е от 24 февруари до 31 март, който следва да бъде регистриран по разпоредбите от 1 до 5 април ", добави Георгиева

Тя разясни, че на този стадий сумата от 40 лева не включва Данък добавена стойност. Включва единствено туристически налог. На този стадий опрощаване на туристическата такса не се обмисля.

" Единната туристическа система е обвързвана с заплащането на туристическия налог и мъчно може да се реализира това опрощаване. Този налог отива в общините и това също подкрепя в една или друга степен локалната стопанска система ", разясни зам.-министърът на туризма. 

Всички обекти, регистрирани в Националния туристически указател, могат да вземат участие в програмата за подкрепяне на разселените поради войната жители на Украйна. Към регистъра е основан спомагателен лист за държавните, общинските и ведомствените база, при положение, че са нужни още повече места. 

" Критериите за настаняване са допустимо най-хубавата и ефикасна организация, която стартира още от граничния пункт, през който се влиза в страната ", уточни Ирена Георгиева. 

Програмата е за 3 месеца, а за украинските жители, които се включат в пазара на труда - за един месец, в случай че в границите на този месец съумеят да се устроят на работа. 

Засега средствата са от държавния бюджет, водят се диалози на европейско ниво за финансиране пребиваването на украинските жители от фонд " Солидарност ", разясни зам.-министъра на туризма.

" Средствата са за три месеца, несъмнено, според от това по какъв начин се развива обстановката имаме готовнст, мислим и за повече - в границите на година. Има диалози на европейско ниво за това пребиваването на тези украински жители да бъде финансирано от фонд " Солидарност ", само че на този стадий се разчита на средства от бюджета. Надявам се бързо да бъде реализирано такива съглашение на еворопейско ниво, тъй че този фонд да бъде задействан ", сподели Георгиева. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР