До 10 000 евро са заплащали мигрантите, за да бъдат

...
До 10 000 евро са заплащали мигрантите, за да бъдат
Коментари Харесай

Сийка Милева: До 10 000 евро на човек достигат тарифите за трафик на мигранти

До 10 000 евро са заплащали мигрантите, с цел да бъдат трафикирани от Турция до Сърбия през територията на България. Това обявиха на взаимен брифинг от Прокуратурата, Министерство на вътрешните работи, ГДБОП, ГДНП, и ГДГП.

Акцията беше ориентирана против уредниците на незаконна миграция от българска страна, съобщи представителят на основния прокурор Сийка Милева.

Тя изясни и схемата, по която се прекарват мигрантите. В Турция, България и Сърбия има по един основен уредник. Всеки от тях построява система под себе си. Отговорник обезпечава водачи, които транспортират мигрантите от точка А до точка Б. Друг дава отговор за обезпечаването на квартири. След като престоят избран интервал в страната, биват водени до точка на сръбско-българската страна, където се поемат от сръбските уредници. Заплащането се прави, когато главният уредник от турска страна удостовери, че мигрантите са минали в Сърбия. Тарифата за трафикирането на 1 мигрант е от порядъка на 2000 - 3000 евро.

При трафикирането на по-малък брой мигранти, така наречен ВИП услуга, сумите доближават до 10 000 евро на човек.

Все по-често трафикантите са ескортирани от пилотни коли, карани от дами, за да не будят съмнение.

Заместник основният секретар на Министерство на вътрешните работи Станимир Станев съобщи, че страната е получила поддръжка от Турция за общата битка с каналджийството.

В хода на интервенцията са тествани над 30 адреса, посочи Атанас Илков, шеф ГДНП. Ангажирани са всички офицери за връзка, с които са разисквани дейностите, сподели Илков. Нашата активност няма да спре единствено с тази интервенция, продължаваме още по-мотивирани, тъй че да доведем нашето делко до дъно, сподели Илков.

Заместник-директорът на ГДБОП Любомир Николов съобщи, че уредниците са превеждали мигрантите даже с рейсове и кемпери.

Директорът на Групово дело " Гранична полиция " Росица Димитрова съобщи, че се е трансформирал профилът на мигрантите, постоянно са нападателни, с ножове. Оградата пази границата, а заради дефицит на хора са командировани спомагателни екипи.

Операцията на прокуратурата, ГДБОП, Националната полиция и ДАНС започва рано сутринта през вчерашния ден, по едно и също време на адреси в София, Драгоман, Харманли и Болярово. В столицата служители на реда, прокурори и следователи влязоха на няколко адрес в Зона Б-5, където има данни, че живеят сирийци с филантропичен статут, които са част от каналите за трафик на мигранти през страната ни.

Във фокуса на проверяващите са попаднали и уличени, че са набирали водачи, които да транспортират незаконни мигранти през територията на страната. Проверени са също лица, за които има данни, че са осигурявали пространства, в които краткотрайно са се настанявали мигрантите.

Данните регистрират, че мигрантският напън по границата ни с Турция е повишен внезапно при започване на предходната година, като са се нараснали и незаконни мигранти арестувани навътре в страната.

 

Източник Българска национална телевизия

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР