До 1 юли ще има няколко варианта за увеличаване на

...
До 1 юли ще има няколко варианта за увеличаване на
Коментари Харесай

Георги Гьоков: Заради политически решения пенсионната система е изкривена

До 1 юли ще има няколко разновидността за увеличение на пенсиите, акцентира общественият министър
„ Бюджетът е капиталов - планува вложение в хората, възстановяване на обществената среда, в инфраструктура и стопанска система. Оценките са разнообразни, обяснима е реакцията на опозицията. ГЕРБ завиждат на този бюджет. Този бюджет не е идеален, само че е добър, уравновесен, бюджет на растежа и на възвръщане на справедливостта в обществената система. Всичко е направено с отговорно отношение към парите на хората “. Това сподели пред БНР министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков.

Той регистрира, че постоянно ще има рецензии към бюджетите, само че те няма да са експертни, а политически.

„ Искам повече пари за обществените неравенства, опитваме се да ги понижим, само че при предходното ръководство неравенствата се задълбочаваха. Средствата за това подкрепяне в бюджета за тази година са с 350 млн. лв. повече, тъй че има съществено нарастване на средствата. Поели сме ангажимент и към Европа за привеждане на нашето подкрепяне в сходство с виталния най-малко за един човек “, сподели Гьоков.

Той не отхвърли, че поради политически решения пенсионната система е изкривена: 

„ Прекомерното повишаване на минималната пенсия, несъобразено с приноса на хората към системата, изкривява системата и хората остават с възприятие на неправда. До 1 юли ще предложим няколко разновидността за пенсиите, с цел да намерим обективен метод за увеличение на пенсията с отчитане на приноса на всеки един човек. Осигуряването на обществени проблеми през осигурителната система не е добре. Пенсиите би трябвало да бъдат разграничени от всички добавки и подкрепяне “.

По тематиката за минималната работна заплата министърът съобщи, че тя би трябвало да съществува и да се усилва:

„ През годините не успяхме да убедим обществените сътрудници, че тази заплата се дефинира на някакви правила. Не успяхме, тъй като няма построен автоматизиран режим - заплатата да зависи от други условия, които се случват в страната, да вземем за пример да е обвързана със междинната работна заплата. Когато се появи подобен режим на установяване на МРЗ един път в годината, тогава всичко ще стане ясно и на обществените сътрудници. А те не са толкоз срещу увеличението на МРЗ, а по-скоро от това, че няма предвидимост “.

Гьоков акцентира, че административно повдигане на приходите няма по какъв начин да се случи, това може да стане със стимулиране на стопанската система и на икономическия напредък.

„ В съдружното съглашение е заложена тактика за приходите. Но това е комплицирана задача. Усилено работим по нея. Но волята на държавното управление е за увеличение на приходите “, сподели още министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР