До 1 октомври 2024 г. рафинерията в Бургас трябва да

...
До 1 октомври 2024 г. рафинерията в Бургас трябва да
Коментари Харесай

Икономическата комисия гласува България да се откаже от руския петрол след година

До 1 октомври 2024 година рафинерията в Бургас би трябвало да премине гладко към преработката на напълно неруски нефт. Това гласоподаваха депутатите от парламентарната комисия по икономическа политика, които одобриха на второ четене промени в Закона по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

Това е модифицирана версия спрямо признатите на първо четене текстове, които бяха доста по-рестриктивни. Според тях " Лукойл Нефтохим Бургас " АД трябваше да направи този преход в границите на 30 дни след приемането на закона.

И в двата случая обаче България се отхвърля от позволеното й от Европейската комисия изключение от глобите против Русия, съгласно които в Европейски Съюз не може да се внася съветски нефт. Това изключение е годно до края на 2024 година С този мотив от името на Българска социалистическа партия Румен Гечев разгласи, че с сътрудниците му няма да поддържат предварителното отричане от облекчението.

Министърът на стопанската система Богдан Богданов разяснява, че при по-кратки периоди за прекосяване на неруски нефт има риск от доста покачване на цените на горивата, далавера и дефицит на горива.

Още при започване на съвещанието представител на компанията разказа редица компликации и даже рискове, пред които ще бъде изправена рафинерията, в случай че се постановат къси периоди за преход към неруски нефт.

Според гласуваните текстове до края на тази година рафинерията може да употребява в производството не повече от 80% съветски нефт, до 31 март 2024 година - не повече от 75%, до края на юни - до 50%, и до 30 септември - до 25%. Едновременно с това се вкара условието оборотът от създадените горива да не е по-нисък от междинния за последните пет завършили финансови години.

На Агенция " Митници " бе предоставено да следи за осъществяването. С гласуването депутатите одобриха и скица, по която рафинерията ще заплаща предплатени вноски върху свръхпечалбата. По данни на Министерството на финансите, оповестени от негов специалист на съвещанието, до момента по съществуващия график е импортирана една предплатена вноска - от 89 млн. лева в края на март, а още две предстоят, като до края на ноември се чака да бъдат импортирани още 270 млн. лева.

Министърът на стопанската система разяснява още, че Съветът за сигурност към Министерския съвет е отчел съответния риск за доставката на горива при отпадане на дерогацията, а другият е обвързван с логистиката. В момента рафинерията работи при ритмични доставки с по няколко танкера на месец, или приблизително по един танкер на 6 дни. При отпадане на дерогацията ние би трябвало да имаме контрактувани количества първокласен недопечен нефт, и то с ритмични доставки. Те би трябвало да са и на относително ниска цена и при обезпечен превоз до пристанище " Росенец ". Капацитетът на работа на рафинерията би трябвало да бъде непокътнат, изясни още Богданов.

Законът би трябвало да бъде утвърден и в пленарната зала.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР