До 1 април има повече от две седмици, когато Комисията

...
До 1 април има повече от две седмици, когато Комисията
Коментари Харесай

Енергиен експерт: Русия няма интерес да спре газоподаването

" До 1 април има повече от две седмици, когато Комисията за енергийно и водно контролиране би трябвало да вземе окончателното решение. Предвид на каква база " Булгаргаз " предлага нарастването, успокоението на европейските тържища би трябвало да докара в понижение на повишаването с към 10-15%. И действителното нарастване да не бъде с близо 60%, а с до 40-45% ", прогнозира членът на Стратегическия съвет при президента Еленко Божков в студиото на  " България заран ".

Експертът посочи, че цените на европейските тържища се въздействат от всичко, което е случва.

" Зависят с изключение на от това какъв брой танкера с полутечен газ са се насочили към Европа, и от това по какъв начин реагират алжирските продавачи на природен газ, какво ще кажат Макрон, ръководителят на Европейска комисия.Това се назовава волатилност на пазарите, отскачане, което се следи на всички пазари. Повишаването на цената на тържищата усилва търсенето на електрическа енергия на пазарен ден напред. Това води и до увеличение на цената - сегментът " ден напред " се въздейства и от дълготрайните контракти ", изясни Божков пред Bulgaria ON AIR.

Очакванията му са, че през април ще има стопляне, което ще повлияе на потреблението.

" Цената на природния газ рефлектира директно върху бизнеса и топлофикационните сдружения. Битовите консуматори и потребителите на природния газ не са толкоз доста и ще бъдат обезщетени от страната. Шансът е, че понижава потреблението на топлинната сила, ще има опция за различни решения, даже при положение на огромни промени в цената на природния газ. Ще се търсят благоприятни условия битовата гореща вода през лятото да се взема решение с мазут, да вземем за пример ", разяснява енергийният специалист. 

Прогнозите му са, че тематиката за зелената договорка и екологията ще останат на по-заден проект през идващите години. И това е метод за избавление на енергетиката. Божков е песимистичен по отношение на опциите за други възможности за импорт на газ в България.

" Русия няма интерес да спре газоподаването. Но това е един от инструментите, с които се въздейства върху спотовите цени. Много е значимо какво ще каже Медведев и по какъв начин ще му отговори Макрон. Възможностите ни за опция са минимални - да внесем полутечен природен газ от Алжир, Катар. Нашата съкровищница е АЕЦ " Козлодуй ", съобщи енергийният специалист.

Според Божков изграждането на нова нуклеарна мощ у нас не е допустимо да стане преди 2032 година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР