ДНР и ЛНР евакуират цивилните си в Русия, в републиките

...
ДНР и ЛНР евакуират цивилните си в Русия, в републиките
Коментари Харесай

Москва ще се опита да реши съдбата на Донбас с Америка

ДНР и ЛНР изтеглят цивилните си в Русия, в републиките е оповестена готовност. Това се случи, откакто обстановката на демаркационната линия ескалира и стана ясно, че въоръжените сили на Украйна са подготвени за офанзива против Донбас. Въпреки това към момента е допустимо Киев да се спре от военно решение на казуса, настояват специалистите. Но след оставката на Ангела Меркел в този момент Москва ще би трябвало да договаря за това не с Берлин, а с Вашингтон.

В събота водачите на Донецката и Луганската национални републики Донбас Денис Пушилин и Леонид Пасечник подписаха укази за обща готовност на локалното население. Тези решения последваха незабавната евакуация на цивилното население в Русия, която стартира предната вечер, заради внезапното изостряне на обстановката по линията на демаркация с Украйна. И в двете републики има възбрана за излизане на мъже на възраст от 18 до 55 години. Пасечник подписа и декрет за прекачване на държавни организации, предприятия и организации във военновременни условия.

В Донецк и Луганск беше обявено, че Въоръжените сили на Украйна водят деен минометен и артилерийски огън по непризнатите републики през последните 24 часа. Според ДНР на тяхна територия са изстреляни към 600 снаряда. В ЛНР приказват за над 30 обстрела на тяхна територия дневно. В Киев обичайно отхвърлят тези известия и афишират огън от неконтролираните територии.

В събота обстановката продължи да се изостря. Рано сутринта се появиха известия за детонация на снаряд към този момент на територията на Русия - в Тарасовския регион на Ростовска област, на километър от държавната граница на Русия с Украйна. По този случай следователите на Главно следствено ръководство са образували наказателно дело. Съответното напътствие даде ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин. И няколко часа по-късно в същия регион локални поданици откриха мястото, където е избухнал различен снаряд.

Информация за човешки жертви на територията на ДНР и ЛНР вследствие на изостряне на спора към момента не е постъпила – знае се единствено за раняване на граждански. Но няколко цивилни инфраструктурни уреди са били развалени. И по този начин, в нощта на събота в Луганск е имало две детонации на газопровод. А в ДНР е развален водопроводът на Южен Донбас. Сега над 40 града и села може да останат без вода. Тази тръба доставя вода на жителите от двете страни на демаркационната линия.

В събота сутринта, съгласно известия в медиите, над 10 000 души са били евакуирани от Донбас. В ЛНР приказват за 25 000 евакуирани. Като цяло Министерството на изключителните обстановки на ДНР възнамерява да изтегля към 700 хиляди поданици в Ростовска област. Не се оповестява какъв брой са планувани да бъдат евакуирани от ЛНР. Но съгласно Държавния комитет по статистика на ЛНР, малко над 1,4 милиона души непрекъснато живеят на територията на самопровъзгласилата се република.

Хората започнаха да се извеждат главно с рейсове, само че в събота започнаха да приготвят влакове за задачата. Първите евакуирани са жителите на районите, граничещи с Украйна. По-голямата част от хората са настанени в пионерски лагери и санаториуми на територията на прилежаща Ростовска област. Всеки идващ емигрант ще получи 10 000 рубли като еднократно заплащане по заповед на съветския президент Владимир Путин. За тези цели към този момент са отпуснати 5 милиарда рубли от федералния бюджет. Готовност за приемане на бежанци показаха повече от 20 района, в това число Оренбургска и Пензенска област, Якутия и Башкирия, Крим. Очакват се и в Абхазия.

Но главният въпрос е по какъв начин ще завърши новото изостряне на обстановката в Донбас. В събота националната милиция на ДНР разгласява проектите за нахлуване на въоръжените сили на Украйна, които разузнаването е съумяло да получи. Те нанасят основния удар в посока Краматорск – Дебалцево, а по-късно достъп до границата с Русия в границите на два дни от линията Алчевск – Енакиево. „ Непосредствената задача е да стигнат до линията Алчевск-Енакиево в границите на три дни. По-нататъшната задача на групата е да се доближи границата на Руската федерация в границите на два дни “, споделя Едуард Басурин, заместник-началник на отдела за национална милиция на ДНР. Той декларира, че украинското командване възнамерява да блокира Донецк, Луганск, Горловка и Алчевск, както и да унищожи военна и гражданска инфраструктура в ДНР и ЛНР.

Политологът и журналист Владимир Корнилов счита, че обществените изказвания на украински политици за отхвърли на Киев да съблюдава Минските съглашения допускат единствено един сюжет за развиване на обстановката - възобновяването на войната: „ Украйна внезапно увеличи залозите, започвайки по-голям - огромен спор, в сравнение с преди. Честотата на обстрелите и ударите по инфраструктурните уреди на Донбас се е нараснала доста. Той обаче счита, че Киев няма да реши задачата си с това нахлуване, а единствено ще утежни позицията си.

„ В последна сметка Минск-1 и Минск-2 бяха изискванията за довеждане докрай на огромни военни дейности. В резултат на възобновяването на тази война е допустимо Украйна да бъде принудена да подпише условно Минск-3, защото опитите да бъде принудена да съблюдава Минските съглашения са приключили на вятъра “, споделя Корнилов.

Въпреки това Владимир Жарихин, заместник-директор на Института на страните от Оперативно-наблюдателно дело, счита, че е малко евентуално Украйна да се принуди да седне на масата за договаряния и да подпише Минск-3. Според него " Путин и Меркел са били същинските субекти на преговорите”. „ Сега няма Меркел и Байдън не може да бъде обект на договаряния, тъй като Съединените щати не се интересуват от стабилизиране на обстановката в Украйна.Следователно няма за какво да мечтаем за Минск-3 “, изяснява събеседникът.

Единственият вероятен вид Жарихин назовава „ заледяване на обстановката по линията, която ще възникне след офанзивата на Киев и отговора на републиките в Донбас с поддръжката на Русия “. „ Киев към този момент пропусна опцията да върне републиките на Донбас. Следователно, по един или различен метод, след всички тъжни събития, тези две републики ще бъдат приети от Русия със съответните проблеми, които ще зародят за всички “, допуска специалистът.

Подобен сюжет съгласно него е вероятен, в случай че „ партията на войната “ победи в управлението на Съединени американски щати и украинският президент Владимир Зеленски получи команда за офанзива. Но „ след евентуален боен спор сегашните управляващи в Киев надали ще устоят и глобите ще бъдат наложени изцялосрещу Русия “, споделя специалистът. „ Републиките на Донбас също ще имат проблеми. Не е прекомерно сладостен хлябда бъдеш приет единствено от една страна. Това е известно в Абхазия и Севернокипърската турска република. Но в това време печелят Съединени американски щати, които ще консолидират Европа и ще основат стопански и военно-политически проблеми на Русия. Така американците ще се опитат да обезвреждат Русия в процеса на борба сред Съединени американски щати и Китай “, счита Жарихин.

„ Мнозина в Русия имат вяра, че единственият метод да се предотврати спор е посредством признание на тези републики, сключване на съглашения с тях и изпращане на войски до линията на прикосновение “, сподели Андрей Кортунов, общоприет шеф на Руския съвет по интернационалните въпроси, член на Валдайския спорен клуб. Но в случай че Русия признае републиките на Донбас и вкара войски, тогава, съгласно него, „ функциите ще се трансформират “.

„ Ние от самото начало упрекваме Киев в несъблюдение на Минските съглашения, че няма претекстове и подхожда изборно. И Западът беше заставен да реагира, въпреки и не толкоз пламенно, колкото бихме желали, само че все пак този въпрос беше подложен пред Киев от тези, които ходеха там. И в случай че признаем ДНР и ЛНР, тогава функциите ще се разменят - и към този момент ще бъдем упреквани, че в действителност сме нарушили Минските съглашения. И при тези условия ще е належащо процесът на договаряния да стартира на практика от нулата и може би ще отнеме доста време “, изясни специалистът.

Жарихин обаче счита, че остава опцията за победа, в случай че не на " партията на мира ", то най-малко за прагматиците, които не смеят да " бутат Русия в прегръдките на Китай " и ще запазят в близко бъдещеситуацията на настоящето равнище на борба и териториално разграничение.

Политологът, някогашен основен редактор на вестник " Киевски телеграф " Владимир Скачко е склонен с него. Според него най-успешният излаз от обстановката би бил съглашение сред Съединени американски щати и Русия. Тук са вероятни три разновидността: заледяване на спора. Вторият вид е да се принуди Киев да съблюдава Минските съглашения („ Минск-2 “). Третият е подписването на ново съглашение за ориста на Донбас – конвенционален „ Минск-3 “. „ Сега се случва нещо като Карибската рецесия от 1962 година, когато Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати застанаха нос до нос, ракета до ракета, само че всичко приключи с компромис. И тук имам вяра, че здравият разсъдък ще надделее”, надява се Скачко.

Струва си да се означи, че Русия и Съединени американски щати към този момент са се договорили за дата за договаряния за обстановката в Украйна: прессекретарят на Белия дом Джен Псаки сподели, че държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен се е съгласил на среща с съветския външен министър Сергей Лавров в сряда, 23 февруари.„ Той одобри поканата и ще се срещне с съветския си сътрудник в сряда, в случай че, несъмнено, не стартира настъпление “, сподели тя. По-рано Блинкен по време на телефонен диалог с Лавров сподели, че към момента има благоприятни условия за разрешаване на рецесията към Украйна.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР