Дните са по-къси и скучни през есента, а по пътя

...
Дните са по-къси и скучни през есента, а по пътя
Коментари Харесай

На пътя през есента има риск от заслепяване!

Дните са по-къси и скучни през есента, а по пътя има повече коли с несъответстващо осветяване. Важно е да помним че дневните светлини не са сурогат на късите светлини. Дневните светлини обезпечават единствено доста лимитирана светлина напред, до момента в който задните светлини и осветлението на регистрационния номер остават тъмни. Това прави транспортните средства съвсем невидими на мръкване, само че също при дъжд или мъгла.

Все повече транспортни средства имат датчик за светлина, който автоматизирано задейства светлините на мрачно. Въпреки това, в случай че дъжд или мъгла влошат видимостта денем, автоматизираната система нормално не реагира, защото нейната светлочувствителна фотоклетка мери обективната бляскавост, само че не може да открие утежняването на видимоста.

В този подтекст непрекъснатото осветление на арматурното табло, което доста модерни модели транспортни средства имат фабрично, може да се окаже излъган „ капан " - осветеното табло подсказва на лидера, че кара с включени светлини. След това преминавате към нощта със едва осветяване начело и изцяло неосветена откъм гърба а това е обвързвано със забележителен риск от произшествия.

Съветът тук - би трябвало деликатно да се огледа арматурното табло и да се уверим дали зеленият знак на системата за осветяване свети. Само когато това може да се види ясно, късите и задните светлини фактически са задействани. Съгласно разпоредбите за придвижване по пътищата задната светлина за мъгла може да се включва единствено при видимост под 50 метра.

Законовите условия за предните фарове за мъгла са по-малко строги. Те могат да се употребяват, когато има общо затруднение за видимостта - да вземем за пример при дъжд, сняг или мъгла. Докато светлините за мъгла, които са настроени да светят надолу и не заслепяват другите участници в придвижването, задната светлина за мъгла е подравнена хоризонтално по отношение на задната част. В композиция с нарасналата осветеност се основава ослепяващ резултат за придвижването откъм гърба. Високата бляскавост на задните светлини за мъгла също може да има гибелен резултат върху възприемането на стоповете, чиято бляскавост съвсем не се разграничава от тази на задните фарове за мъгла.

Деактивирането на дългите светлини с техните далечни фарове, когато има насрещно придвижване или участници в придвижването начело, е освен положително образование, само че се изисква и от Закона за придвижване по пътищата. „ Не пускайте дългите светлини " е правилото за всички пътища, които имат непрекъснато осветяване, без значение дали са в града или отвън него. Всъщност няма обвързване за включване на дългите светлини при избрана видимост или пътни условия.

Препоръчително е преди сериозното настъпване на есента и неприятното време да се направи инспекция на светлините на колата в оторизиран за марката й сервиз.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР