Дните на Sofia Open и тази година минаха неусетно и

...
Дните на Sofia Open и тази година минаха неусетно и
Коментари Харесай

Младата звезда срещу сензацията: превю на финала на Sofia Open


Дните на Sofia Open и тази година минаха незабелязано и ето, че достигнахме до кулминационната точка на конкуренцията. В 16:30 ч. на централния корт в „ Арена Армеец “ ще излязат двама тенисисти, които ще изиграят един от най-големите мачове в кариерите си. Едва на 19 години Холгер Руне ще играе за своята втора ATP купа, до момента в който на Марк-Андреа Хюслер му следва дебютен край в Тура.

Холгер Руне нанесе първо проваляне на Яник Синер в София, прекъсвайки серията на италианеца от 11 следващи победи в шампионата. Датчанинът бе на път да реализира поврат в зрелищния конфликт сред две от най-ярките млади звезди в Тура, преди спектакълът да бъде засенчен от травмата на Синер в глезена, която го принуди да се отдръпна при 5-7, 6-4, 5-2 в интерес на Руне.

След няколко месеца, изпълнени с неубедителни изяви, младежът най-сетне преоткри най-хубавата си форма. Преди присъединяване си на Sofia Open Руне не бе записвал поредни победи от Ролан Гарос, където доближи до първия си четвъртфинал на Големия шлем.

В „ Арена Армеец “ скандинавецът си построи добро име на експерт по обратите, спечелвайки три от четирите си дуела откакто изоставаше със сет. Преди мача с сегашния първенец Руне отстрани по този метод Лоренцо Сонего и Иля Ивашка. Миналия сезон той игра 40 трисетови мача във формат два от три, като завоюва 26 от тях, а успеваемостта му в това отношение през сегашния сезон е 8 от 17.

При възможен триумф през днешния ден Руне ще завоюва своята втора ATP купа. През май той победи на ATP 250 шампионата в Мюнхен, откакто на финала неговият конкурент Ботик ван де Зандсхулп се отдръпна поради травма.

Седмицата в София сигурно ще е паметна за Руне, само че това важи в още по-голяма степен за Марк-Андреа Хюслер. Световният №95 доближи до първия си ATP край след изненадваща, само че изцяло заслужена победа над четвъртия подложен Лоренцо Музети. Преди това той в профил Камил Майхжак, а на осминафинала отстрани втория подложен Пабло Кареньо Буста.

Швейцарецът е спечелил седем от досегашните девет финала в професионалната си кариера, само че никой от тях не е бил против състезател от Топ 100 на ранглистата. Преди днешния конфликт Хюслер бе достигал до два полуфинала на равнище ATP – в Кицбюел през 2020 година и в Уинстън-Сейлъм през сегашния сезон.

Любопитен факт е, че той е първият левичар, достигал до финала на Sofia Open. При победа през днешния ден Хюслер ще стане третият непоставен първенец в шампионата, след Мирза Башич (2018) и Яник Синер (2020).

До момента Руне и Хюслер са се изправяли един среу различен единствено един път. Това се случи в първи кръг на шампионата в Бостад през юли, където швейцарецът се наложи с 6-3, 6-4. Дали Хюслер ще сервира една от най-големите сензации от началото на сезона или Руне ще затвърди позицията си на една от бъдещите звезди на мъжкия Тур, ще разберем след днешния им конфликт на централния корт в „ Арена Армеец “.

(Снимка: Sofia Open/LAP.bg)
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР