Норвегия обмисля взривяване на язовир след дни на проливен дъжд, наводнения

...
Дните на проливен дъжд предизвикаха свлачища и наводнения в планинската
Коментари Харесай

Дните на проливен дъжд предизвикаха свлачища и наводнения в планинската южна Норвегия, където властите казаха в сряда, че обмислят взривяване на част от язовир, застрашен от спукване предотвратяване на наводняването на общностите надолу по течението.

Glåma, най-дългата и най-обемната река в Норвегия, е преградена във водноелектрическата централа Braskereidfoss, която беше под вода и не работеше. Полицията каза, че контролирана експлозия, преди язовирът да се срине, ще позволи на служителите да контролират водния поток.

„Когато има толкова много вода, може би можем да си представим, в най-лошия случай, вид приливна вълна, идваща надолу по реката“, каза говорителят на полицията Мерете Херто пред норвежката телевизия NRK.

Пол Ерик Тейген, полицейски служител в региона Инланд, по-късно каза пред вестник VG, че съоръжението „е без ток, така че не можем да осъществим контакт с люковете. Скоро ще помогнем физически да отворим люка.“

Норвежка жена на 70 години почина рано в сряда, след като падна в поток предишния ден.

Тя успя да пропълзи до брега, но полицията каза, че заради наводненията са отнели няколко часа, преди спасителните екипи да успеят да я откарат в болницата, където тя почина.

Полицията в Южна Норвегия съобщи, че повече от 600 души са били евакуирани в регион на север от Осло през нощта и каза, че ситуацията там е „неясна и хаотична“.

Норвежката администрация по обществените пътища съобщи в сряда, че всички главни пътища между Осло и Трондхайм, третият по големина град в Норвегия, са затворени.

„Намираме се в кризисна ситуация с национални измерения“, каза кметът на окръг Инландет Ауд Хоув. „Хората са изолирани в няколко местни общности и службите за спешна помощ рискуват да не успеят да достигнат до хората, които се нуждаят от помощ.“

Бурята Ханс връхлетя части от Скандинавия и Балтика в продължение на няколко дни, причинявайки преливане на реки, повреждайки пътища и наранявайки хора с падащи клони.

Повече проливен дъжд се очакваше в сряда над Южна Норвегия и централна Швеция, тъй като навеси, малки къщи и мобилни къщи плуваха в реките или бяха отнесени от силни течения.

Норвежките метеоролози казаха, че до сряда вечерта може да се очакват до 30 милиметра (1,2 инча) дъжд, като казаха, че „количествата не са екстремни, но като се имат предвид условията в района, последствията може да са такива.“

В Гьотеборг, вторият по големина град в Швеция, големи части от пристанището бяха под вода.

Метеорологичните институти на двете страни издадоха предупреждения за екстремно време в сряда.

„Това е много сериозна ситуация, която може да доведе до обширни последствия и щети“, каза Норвежкият метеорологичен институт. Неговият шведски партньор издаде червено предупреждение за западното крайбрежие, като каза, че може да се очакват „много големи количества дъжд, причиняващи изключително високи потоци в потоците“.

Ерик Хойгард-Олсен, метеоролог от Шведския метеорологичен и хидрологичен институт, беше цитиран да казва от вестник Aftonbladet, че времето е необичайно за това време на годината.

„Изключително е да има [система] с толкова ниско налягане като Hans, която донесе толкова много дъжд няколко дни подред“, каза той. „Особено като летен месец, той продължи дълго.“

Норвежката дирекция по водни ресурси и енергетика подобри предупреждението си за наводнения, свлачища и свлачища от оранжево на червено за части от Южна Норвегия. Дирекцията каза, че рекордно високи нива на наводнения са регистрирани на няколко места в Drammensvassdraget, дренажен басейн западно от Осло, столицата.

Ерик Холмквист, старши инженер в агенцията, каза четири езера. включително Randsfjorden, четвъртият по големина в Норвегия, бяха особено уязвими от наводнения.

„Трябва да се върнем чак до 1910 г., за да получим същите прогнози за Randsfjorden“, каза Холмквист пред вестник VG.

Норвежкият министър-председател Йонас Гар Стьоре посети засегнатите райони на Южна Норвегия. „Когато дъждът спре, започва друго предизвикателство: водата трябва да излезе“, каза той.

Източник: АП
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР