Дните на изолация при шарка може да се удължат, ако

...
Дните на изолация при шарка може да се удължат, ако
Коментари Харесай

Изолация при шарка: Какво се прави, ако личният лекар не работи?

Дните на изолираност при шарка може да се удължат, в случай че открием болестта, когато персоналният доктор не работи. За това алармираха на Българска национална телевизия фенове от София. Тогава родителите чакат първия вероятен работен ден на общопрактикуващия доктор, с цел да заведат детето, да се регистрира заболяването и да стартират дните на карантината. Така тя може да продължи, поради първичната регистрация. Уточнението обаче е, че изолацията на болните е единствено целесъобразна, в случай че няма заповед на здравния министър. Такава в тази ситуация не е имало. А по кое време се постанова издаването на такава, ще проверим в идващите дни.

Обривите от шарката и при двете деца на Десислава стартират във време, когато персоналният доктор не работи.

" Пъпките избиха в петък против събота и надлежно нямаше разполагаем педиатър, който да го прегледа, а това се случи чак в понеделник. Карантината беше два дни по-дълга, защото на процедура се брои от деня, в който е установена диагнозата ", изясни Десислава Ценова.



И различен сериозен проблем при изолирането на децата, който Десислава е разкрила - няма директна връзка сред лечебното заведение, учебните заведения и детските градини.

" Другото забавно е, че не идва по длъжностен път информация за карантината или в случай че идва, родителят е задължен да отиде да занесе записка, с цел да заведат карантината в класа или групата ", изясни още Десислава Ценова.

Педиатрите поучават родителите в неработни или празнични дни да посещават незабавния център, с който те работят, с цел да може писмено всичко да е пуснато в точния момент. В противоположен случай, изолацията ще стартира и надлежно - приключи със забавяне, тъй като документи със остаряла дата не могат да се издават.

" Проблемът е, че издаването на документ, удостоверяващ варицела, няма по какъв начин да бъде даден, защото той се дава, когато лекарят е видял пациента. Това е по този начин, тъй като ние другояче би трябвало да се доверяваме на данните от родителите, което не всеки път дава отговор напълно на истината.Това е минус, тъй като довежда до обстоятелството, че обособени стоят у дома с пъпките, по-късно отиват на доктор и по-късно още две седмици у дома ", изясни доктор Андрей Гончаров - педиатър в болница Лозенец.



От здравното министерство в позиция прецизират, че всеки общопрактикуващ доктор е задължен да подсигури заместващ доктор за 24-часово здравно застраховане на своите пациенти в празнични дни.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР