Дни след оставката на британския премиер Лиз Тръс битката за

...
Дни след оставката на британския премиер Лиз Тръс битката за
Коментари Харесай

Бъдещият премиер на Великобритания - Бо Джо или Риши?

Дни след оставката на английския министър председател Лиз Тръс борбата за водач на консервативната партия, който ще я размени, се разгаря. Двама кандидати към този момент оповестиха кандидатурите си - някогашният министър на финансите Риши Сунак, който се счита за любимец, и водачът на Камарата на общините Пени Мордонт.

Очаква се в конкуренцията да влезе и някогашният министър председател Борис Джонсън. В същото време опозицията продължава да желае избори, а хиляди британци желаеха връщане в Европейския съюз.

За бързо разрешаване на политическата рецесия водачът на английските консерватори се избира по ускорена процедура и прагът за присъединяване е вдигнат. Ще се позволен единствено претенденти, които до на следващия ден в 16 ч. българско време получат поддръжката на 100 депутати от фракцията на торите в Камарата на общините. Бившият финансов министър Риши Сунак разгласи кандидатурата си с туит.

" Англия е велика страна, само че ние сме в дълбока икономическа рецесия. Затова се кандидатирам за водач на Консервативната партия и ваш предстоящ министър-председател. Искам да разреша проблемите в нашата стопанска система, да обединя нашата партия и да послужвам на страната ни ".

Зад някогашния противник на Лиз Тръс стоят над 140 депутати и поддръжката пораства. Лидерът на Камарата на общините Пени Мордонт, която влезе първа в конкуренцията, към този момент разчита единствено на 23-ма депутати.

" Участвам, с цел да победя. За партията е значимо да има съревнование. Мисля, че съм в най-хубава позиция да обединя партията ", сподели тя.

" Аз разговарях с Борис Джонсън, той несъмнено ще взе участие и има огромна поддръжка ", сподели депутатът Джейкъб Рийс-Мог.

Бившият министър председател, който се върна прибързано от почивка, към този момент няма нужната поддръжка. Според главната опозиционна мощ - Лейбъристката партия, изходът от рецесията е в незабавни избори.

" Страната се нуждае от смяна и непоклатимост, с цел да се отървем от хаоса, който трае 12 години. Не ни би трябвало промяна на върха при торите, а промяна на ръководството ", разяснява Киър Стармър, водач на Лейбъристката партия.

Много британци споделят мнението на някои анализатори, които свързват рецесията с Брекзит в края на 2020 година Вчера хиляди демонстрираха в центъра на Лондон и желаеха Англия да се върне в Европейския съюз.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР