Дни след като Вашингтон и Пекин отчетоха напредък в преодоляване

...
Дни след като Вашингтон и Пекин отчетоха напредък в преодоляване
Коментари Харесай

Дни след признаците на разведряване Байдън нарича Си диктатор

Дни откакто Вашингтон и Пекин регистрираха прогрес в превъзмогване на двустранните напрежения, се появиха признаци, че те далеч не са изчезнали.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън назова китайския президент Си „ деспот “ ден след посещаване на Блинкън за понижаване на напрежението, написа през днешния ден английският „ Гардиън “, представен от Българска телеграфна агенция.

Изданието отбелязва, че Байдън е използвал думата, обяснявайки, че Си е бил подложен в неудобно състояние, откакто китайски разследващ балон се отклони от курса си по-рано тази година и прелетя над Съединени американски щати, защото не е знаел за това.

„ Причината, заради която Си Цзинпин се разстрои доста, е, че когато смъкнах този балон с два коша, цялостни с шпионско съоръжение, той не знаеше, че е там “, сподели Байдън на банкет в Калифорния за набиране на средства за предизборната си акция.

„ Много е смущаващо за диктаторите, когато не знаят какво се е случило. Не е трябвало да отива там, където е бил. Отклонил се е от курса ", добави Байдън. 

„ Гардиън “ разяснява, че американският президент е изрекъл тези думи единствено ден след визитата на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън в Пекин, както и в миг, когато двете страни желаят да понижат напрежението в яростното си съревнование.

Друг акцент от думите на Байдън, на който вестникът се стопира, е това, че Китай изпитва„ действителни стопански компликации “.

В тази връзка изданието напомня, че през май китайската стопанска система е срещнала пречки и не е оправдала прогнозите за растеж на промишленото произвеждане и продажбите на дребно, което единствено ускорява мнението, че Пекин ще би трябвало да постави по-големи старания за подсилване на разтърсеното си постпандемично възобновяване.

„ Дейли телеграф “ се стопира на изразеното от Блинкън безпокойствие от известията за допустимо разполагане на китайски боен обект на територията на Куба.

Изданието отбелязва, че държавният секретар е уведомил Пекин за опасенията на Съединени американски щати от сходни дейности.

Както заяви първо вестник „ Уолстрийт джърнъл “, Китай желае да разположи в карибската страна военнообучителен център. Перспективата единствено на 160 км от крайбрежията на Флорида да се появят китайски бойци обаче тормози Вашингтон.

Затова държавното управление на Байдън трескаво бърза да пресече в зародиш упоритостите на Китай в Карибския район.

„ Файненшъл таймс “ отбелязва по тематиката, че съгласно Белия дом Пекин и Хавана „ от много време “ развиват съдействие в региона на разузнаването.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР