Дни след като цялата държава се изправи на нокти заради

...
Дни след като цялата държава се изправи на нокти заради
Коментари Харесай

Не бягство, отклонение

Дни откакто цялата страна се изправи на нокти поради двама рискови нарушители, избягали въоръжени от Софийския затвор и подгонени само от чистачката, установяваме второ бягство - на Жоро Манджата от Пловдивския затвор.
Новият дезертьор, макар че бил търсен цялостен месец, с цел да бъде задържан за обири и владеене на опиати, бил на лек режим, отишъл на работа в неохраняема мандра, излязъл да се срещне със подозрително съществуващата си сестра, и просто си тръгнал.
Тези два следващи епизода на родното " Бягство от пандиза " демонстрират неоспорими пробойни в така и така надупчения корпус на българските правоохранителни институции . Безспорни обаче, се оказва, са единствено за нас. За въпросните институции пропуските са безусловно противоречиви, а проблемите - не толкоз трагични, колкото ги изкарваме.
Така да вземем за пример през днешния ден зам.-правосъдният министър Николай Проданов на два пъти държеше да подчертае, че квалификациите на случая са пресилени. Манджата не бил избягал, бил просто се " отклонил от външен обект ".
Държава, чиято реакция е това, е очевидно неспособна да пази жителите си и да извършва отговорностите си. Ето за какво " отклоненията евентуално ще продължат ".
Манджата " се е отклонил " към този момент втори ден. Двамата от софийския затвор са се " отклонили " от Великден насам. А пък за случаи на огромни и многогодишни " отклонения " като това на братя Галеви да вземем за пример, да не приказваме.
По публична статистика стотици нарушители " са се отклонили " и си живеят живота на независимост , а не там, където им е мястото - в пандиза.
И вместо да си посипят главата с пепел и да помислят по какъв начин да запушат пробойните, виновните институции приказват откровени нелепости, позволяват малоумни неточности и настойчиво не извършват работата, за която им плащаме.
А може би са прави. Може би ние гледаме прекомерно черногледо и преувеличаваме проблемите. Може би е добре да възприемем позитивния метод, в който нямаме избягали от пандизите, а просто " отклонили се " от правия път. Кой знае, с позитивно мислене и помощ от ориста може би правосъдната ни система ще се оправи някак от единствено себе си.
Автор: Десислава Любомирова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР