Дни след като се съгласи и държавата да участва в

...
Дни след като се съгласи и държавата да участва в
Коментари Харесай

Инерком втвърди тона за държавното участие в сделката за ЧЕЗ

Дни откакто се съгласи и страната да взе участие в договорката за ЧЕЗ, купувачът на българските активи на чешката компания внезапно смени тона. " Инерком България " не счита, че придобиването на държавен дял от страна на българското държавно управление е единственият метод да се подсигуряват публичният интерес и доставките на електричество за българските консуматори, стана ясно през вчерашния ден.

Информацията идва на фона на изявлението на финансовия министър Владислав Горанов, който счита, че България има задоволително принадлежности да контролира доставката на ток. Затова и държавно присъединяване в договорката не е належащо, изясни той. Темата през вчерашния ден разяснява и енергийният министър Теменужка Петкова. Тя уточни, че откакто " Инерком " е изразил единодушие страната да взе участие, продавачът е този, който би трябвало да каже своята дума. " Според мен тази нервност, която изкуствено беше основана, целеше напълно други неща. Много се надявам задачите, които си бяха сложили някои хора, да не се осъществят. Трябва да се проявят разсъдък, самообладание. Всички ние би трябвало да бъдем доста виновни, когато се приказват всевъзможни неща, свързани и с арбитражите ", съобщи Петкова. Очевидно тя засяга арбитражното дело за 500 милиона евро, което ЧЕЗ води против България. Според анализатори точно то е спънка пред желанието на страната да придобие надзор върху енергоразпределителното сдружение.

" Ние сме съгласни с финансовия министър и не считаме, че държавно придобиване на дял от бизнеса на ЧЕЗ е единственият метод да се подсигурява публичният интерес ", разяснява Милена Стоева, ръководител на съвета на шефовете на " Инерком ". Според нея само от компанията зависи дали българската страна ще има дялово присъединяване при покупката.

В края на предходната седмица от централата на ЧЕЗ оповестиха, че ще създадат разбор на разновидностите и ще разгласят решението си до края на март или при започване на април. Стоева не разяснява цената на договорката. В изявление пред уеб страницата " Гласове " през уикенда обаче тя разясни, че " Инерком " има активи за към 100 млн. лева Годишният оборот е към 50 млн. лева и по предварителни данни облагата за 2017 година ще бъде към 10 млн. лева

От " Инерком " още веднъж оповестиха, че за финансирането на договорката се водят договаряния с няколко банки, доста от които нямат офиси в България. Никакви офшорни компании няма да вземат участие в трансакцията, акцентираха от компанията. Финансирането на договорката в никакъв случай не е било обсъждано и с съветски банки, а за нея ще бъде обезпечен забележителен дял лично финансиране. " Промяната на собствеността няма да бъде усетена по никакъв метод от клиентите ", съобщи и Веселин Захариев от " Меин Кепитъл ", финансов съветник по договорката.

" Още през 2003 година тези ЕРП-та са минали в частни ръце. Държавата няма по какъв начин да стои зад тази договорка. Зад тази договорка стои чешката страна ", разяснява през вчерашния ден министър Теменужка Петкова. Тя посочи, че България няма по какъв начин да въздейства на договорката, а " всичко, което се пробва да се наложи към общественото пространство, са едни клевети ". /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР