Дни след като обяви победа в Бахмут, частната военна компания

...
Дни след като обяви победа в Бахмут, частната военна компания
Коментари Харесай

„Оставете им сапун, но си вземете четките за зъби“. Какво целят речите на Пригожин?

Дни откакто разгласи победа в Бахмут, частната военна компания „ Вагнер “ стартира да изтегля от опустошения град в Източна Украйна своите бойци, които ще бъдат сменени от постоянни съветски войски, заяви във видео клип нейният водач Евгений Пригожин, написа в. „ Ню Йорк таймс “.

Американският вестник отбелязва, че в случай че изтеглянето се удостовери, то може да открие нов стадий от траялата месеци наред битка за града и да ревизира
дали съветската войска ще бъде в положение да задържи
мъчно извоюваните позиции против украинските сили, които напреднаха в покрайнините на града и се готвят да стартират по-широка контраатака.

В. „ Ню Йорк таймс “ показва, че във видеото се вижда по какъв начин Пригожин посещава позиции на „ Вагнер “ в Бахмут, за които твърди, че са негови, и споделя на своите бойци да предадат позициите си на съветските войски.

„ Оставете им сапун, само че си вземете четките за зъби “, споделя той. В почти триминутния видео клип не се виждат бойци на съветската войска, отбелязва вестникът и напомня, че
Пригожин, олигарх, непосредствен до президента Владимир Путин,
е измежду най-яростните критици на съветското военно управление. Той го упреква в непросветеност и корупция, макар че не е подлагал на критика персонално Путин.

Очевидно Пригожин е обнадежден от бруталната успеваемост на своите наемници в Бахмут, където зле подготвени някогашни пандизчии проведоха съвсем самоубийствени сухопътни офанзиви против украинската защита. В дълга, изпълнена с нецензурни изрази тирада преди дни той предизвести, че Русия може да претърпи унищожително проваляне във войната, в случай че цялата страна не премине на военна нога, разяснява „ Ню Йорк таймс “.

Британският в. „ Гардиън “ цитира думите на Пригожин, който, имайки поради съветската войска, споделя: „ Ще предадем позициите си, боеприпасите, всичко, в това число сухите дажби, на войските “. След това, наслаждавайки се на
следващата опция да осмее военните,
създателят на „ Вагнер “ декларира, че ще им остави два от изтребителите си, ако нещата станат „ прекомерно сложни “.

По този мотив в. „ Уолстрийт джърнъл “ разяснява вероятността, че президентът Байдън най-сетне се съгласява да образова киевските водачи, с цел да помогне за спечелването на въздушната война в Украйна. В мнение на анализатора Холмън Дженкинс младши, озаглавено „ Бахмут и борбата за Москва “, създателят отбелязва, че елитът на Путин е престанал да се интересува дали Западът знае, че нещата се провалят.

В същия дух в. „ Ню Йорк таймс “ преглежда обстановката към Бахмут в различен материал, озаглавен „ Групата на „ Вагнер “ предвижда злополука, в случай че Русия не премине към тотална война “. Докато Русия обещаваше да реагира „ извънредно сурово “ на необикновеното
двудневно навлизане на проукраински бойци
по границата, водачът на най-голямата съветска наемническа мощ предизвести, че я чакат нови неуспехи, в случай че ръководещият хайлайф не предприеме фрапантни и евентуално непопулярни ограничения за продобиване на войната, разяснява вестникът.

Според „ Ню Йорк таймс “ доста анализатори и други наблюдаващи се учудват на постоянните изобличителни речи на Пригожин против съветския хайлайф в едно строго следено общество и изключително на целенасочените му рецензии към съветския министър на защитата Сергей Шойгу.
„ Той играе доста рискова игра “, споделя за Пригожин
в изявление за в. „ Ню Йорк Таймс “ в края на март един от богатите московски предприемачи, поискал анонимност поради това, че разисква видна персона, обвързвана с Кремъл. „ Ако не спре, той ще свърши като Алексей Навални “, отбелязва той.

Но неотдавнашната оповестена победа на „ Вагнер “ в Бахмут след изтощителна траяла месеци борба даде на Пригожин политически картбланш, споделя Дмитрий Орешкин, съветски политолог и критик на Кремъл, представен от в. „ Ню Йорк таймс “.

„ Дава ти се всичко,
позволение да нарушаваш закона,
да вземаш хора от пандизите, без да искаш позволение от никого, да убиваш тези хора, в случай че не ти харесват поради неприятна дисциплинираност “, разяснява Орешкин изискванията на договорката сред Путин и Пригожин. „ Ако не беше оповестил тази победа, той щеше да бъде раздран “ от елитите, които пренебрегваше. „ За него това беше въпрос на живот и гибел “, заключава пред вестника съветският политолог.

Американският в. „ Вашингтон пост “ също преглежда ситуацията в Украйна, като отбелязва, че скоро откакто разгласи победа при завладяването на украинския град Бахмут, съветският наемнически необут Евгений Пригожин предизвести, че
бруталната война на Москва може да потопи Русия
в разтърсвания, сходни на революцията от 1917 година, в случай че откъснатите от обществото богати елити не се ангажират по-пряко с спора.

Вестникът цитира просторно изявление на Константин Долгов, политически деятел и провоенен блогър, съгласно което Пригожин, създател и водач на наемническата формация „ Вагнер “, твърди също, че
войната e имала зрелищен противоположен резултат,
защото не е съумяла да „ демилитаризира “ Украйна – една от декларираните от президента Владимир Путин цели на нашествието. Пригожин също по този начин приканва за тоталитарна политика.

„ Намираме се в обстановка, в която можем просто да загубим Русия “, споделя Пригожин, като употребява циничен израз, с цел да затвърди тезата си. „ Трябва да въведем военно състояние. За съжаление…
би трябвало да обявим нови талази на мобилизация;
би трябвало да впрегнем всички, които са способни, да работят за увеличение на производството на муниции “, споделя той.

„ Русия би трябвало да живее като Северна Корея за няколко години, по този начин да се каже, да затвори границите … и да работи интензивно “, счита създателят на „ Вагнер “, представен от в. „ Вашингтон пост “.

Британският в. „ Индипендънт “ също разяснява изявлението на Пригожин за известния съветски провоенен блогър Константин Долгов, като показва, че шефът на наемническата група „ Вагнер “ Евгений
Пригожин е отправил нова язвителна офанзива
против тактиката на Владимир Путин за нашествието с изказванията, че Русия може да се сблъска с гражданска война, сходна на тази от 1917 година, и да загуби войната в Украйна, в случай че не бъдат направени промени от управлението на Кремъл.

Шефът на „ Вагнер “ съобщи, че съветското настъпление е довело до това, че Украйна е събрала „ една от най-силните армии в света “. С поддръжката на Запада, отбелязва английският вестник.

„ Ние превърнахме Украйна в нация, известна на всички по света “, споделя Пригожин в изявлението си за Долгов. „ Те са като гърците в своя подем, или като римляните “, добавя той.

Пригожин съобщи, че в този момент разполага с повече танкове и повече военнослужещи, в сравнение с при започване на войната. „ Ние я милитаризирахме до краен лимит “, споделя шефът на „ Вагнер “ в изявлението за съветския блогър, поместено в „ Индипендънт “.

„ Мисля, че през днешния ден украинците са една от най-силните армии в света. Те разполагат с високо равнище на организация, образование и военно разузнаване “, заключава Пригожин, представен от английския вестник.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР