Дни след като бяха отпуснати 30 млн. лева за 2

...
Дни след като бяха отпуснати 30 млн. лева за 2
Коментари Харесай

Хотелиери и туроператори са за промяна при разпределението на помощта към туристическия бранш

Дни откакто бяха отпуснати 30 млн. лв. за 2 220 компании от туристическия отрасъл, хотелиери от " Златни пясъци " показаха недоволството си от метода, по който са разпределени парите. Според министерството на туризма безвъзмездните средства се дават еднократно и се дават на симетричен принцип по отношение на броя на подадените и позволени до разглеждане заявки за подкрепяне и осъществения оборот без Данък добавена стойност през 2019 година Индивидуалният оптимален размер на помощта не може да надвишава 20% от този оборот, оповестява БНР.

От Съюза на притежателите в Слънчев бряг поддържаха сътрудниците си с писмо, което изпратиха до три министерства - на стопанската система, на финансите и на туризма.

Ние ги поддържаме, тъй като обстоятелствата са такива, че тази помощ, която пристигна от министерството на туризма в размер на 30 млн. лв. не е разпределена вярно за хотелиерите. Един път хотелиерът е вложил доста, повторно той заплаща налози целогодишно.Разходите са големи, хотелиерът е най-потърпевш. Искаме да осведомяваме експерти, финансисти по обществени финанси при идващите калкулации да се вземе поради, че и страната губи по този метод. Един път се пресмята и се дава на туроператорите, по-късно се дава на нас. Но на туроператорите оборотът е нашият плюс тяхната комисионна.Това би трябвало да се обясни и да се види какво може да се направи, споделя ръководителят на организацията Пламен Копчев.

Аз не желая война, не желая да приказвам срещу нашите сътрудници, само че техните разноски с един офис, с по-малко личен състав или хоум офис, не дават отговор на нашите разноски.

Няма съображение за неодобрение, разяснява Евелина Пулева. Тя е туроператор, хотелиер и транспортьор, заместник-председател на Управителния съвет на Бургаската районна туристическа камара. Ние сме разнообразни сегменти в бранша, които би трябвало да бъдат финансирани по друг метод.Не би трябвало да има опълчване, а би трябвало да се стремим към обединяване. И тя е уверена, че би трябвало да има нова формула за пресмятане на помощта:

Със сигурност хотелиерите, и аз като хотелиер го споделям, изпитваме доста повече компликация във връзка с покачване на тока, това не значи, че би трябвало да излизаме един против различен.

Необходима е нова формула, належащо е да се регистрира кои туроператори в действителност имат потребност от помощ. Сега огромни комплекси работят, само че дребни фамилни хотелчета в действителност изнемогват.От друга страна има туроператори, които осъществят чартъри. Те имат доходи, само че има такива турагенти, които нямат изобщо никакви доходи.

Това е помощ, това не е отплата, не е тласък.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР