Дни след като бившият премиер и дългогодишен лидер на македонските

...
Дни след като бившият премиер и дългогодишен лидер на македонските
Коментари Харесай

Груевски ще подаде оставка с цялото ръководство на ВМРО-ДПМНЕ, пишат македонски медии

Дни откакто някогашният министър председател и дълготраен водач на македонските консерватори Никола Груевски разгласи, че ще подаде оставка, партията му привиква ексклузивен конгрес на 23 декември, заяви македонската телевизия Народоосвободителна въстаническа армия ТВ.

Според няколко издания с изключение на него от управлението на партията ще си тръгнат и други основни фигури като някогашните външни министри Никола Поповски и Антонио Милошоски и депутатът Илия Димовски, които се очакваше да го наследят на поста, само че са част от изпълнителния комитет на партията и напускането им ще им попречи да се кандидатират за ръководители, изяснява електронното издание МКД, като цитира устава на партията.

Изданието " Локално " обаче твърди, че Димовски - едно от най-доверените лица на Георгиевски и най-явен покровител на противоречивия план " Скопие 2014 ", е спряган за правоприемник.

Обвиненията против някогашния министър председател поради аферата с противозаконните подслушвания и резултатите му на локалния избор сложиха под въпрос позициите му във ВМРО-ДПМНЕ. На изборите през октомври Груевски отхвърли да признае резултата за законен, само че това не промени обстоятелството, че партията му загуби съвсем всички кметски позиции в македонската локална власт, с които беше управлявала Македония и на место равнище през огромна част от миналото десетилетие.

Партията обаче упорства, че в този момент ръководещите социалдемократи (СДСМ) на Зоран Заев задълбочават проблемите в Македония. След като предходната седмица някогашен министър, депутати от ВМРО-ДПМНЕ и деятели бяха арестувани от управляващите поради безредиците в Народното събрание на 27 април, Груевски разгласи, че арестите са политически стимулирани, а изпълнителният комитет на партията упрекна Заев в " корист с държавни институции. "

Груевски е отпред на ВМРО-ДПМНЕ от съвсем 15 години, като наследи на поста някогашния министър председател Любпо Георгиевски.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4614)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР