Дни преди , премиерът Кириакос Мицотакис заяви в интервю за

...
Дни преди , премиерът Кириакос Мицотакис заяви в интервю за
Коментари Харесай

Според Мицотакис Гърция се е променила, иска нов мандат за ускоряване на растежа

Дни преди, министър председателят Кириакос Мицотакис съобщи в изявление за " Ройтерс ", че се е научил да бъде самоуверен в икономическите промени.

Лидерът на консервативната партия Нова народна власт се надява след парламентарните избори в неделя да завоюва втори мандат с ясно болшинство, с цел да разгърне капацитета за напредък на Гърция.

" Надявам се, че идващите ми четири години ще бъдат години на бърз напредък за Гърция, само че напредък, който също по този начин ще ограничи неравенствата и ще подсигурява, че се фокусираме върху поддръжката на тези, които са по-уязвими ", сподели 55-годишният Мицотакис в изявлението на британски език в Ираклио на остров Крит.

Гърция излезе от траяла десетилетие дългова рецесия, която унищожи близо една четвърт от нейния БВП.

 Икономиите от предишното хвърлят сянка върху изборите в Гърция Икономиите от предишното хвърлят сянка върху изборите в Гърция

COVID-19 и високата инфлация, провокирана от войната в Украйна, и довела до внезапен скок на сметките за сила, засегнаха семействата, които към момента се възстановяваха от десетилетието на строги икономии. Прогнозите са икономическият напредък да падне до 2.3% тази година от 5.9% през 2022 година
Докато се опитваше да поддържа финансите на Гърция в ред, Мицотакис похарчи над 50 милиарда евро за ограничения за поддръжка от 2020 година насам, усили пенсиите и с 20% до 780 евро. Той също по този начин се стреми да усили приходите от жизненоважния за стопанската система туристически бранш от 18 милиарда на 30 милиарда евро годишно посредством модернизиране на оборудванията, привличайки гости след разгара на сезона от май до октомври.

Неговата партия Нова народна власт води пред лявата СИРИЗА в социологическите изследвания. Но изборите в неделя може да не излъчат безапелационен победител заради нова система за гласоподаване. Втори избор е допустимо да се организира при започване на юли, в случай че не бъде образувана коалиция, което Мицотакис сподели, че би предпочел да избегне.

Той даде обещание да помогне Гърция да си възвърне капиталовия кредитен рейтинг, да сътвори работни места и да увеличи заплатите приблизително с 25% до 2027 година " Много добре знам, че заплатите към момента са ниски ", сподели министър председателят. " Знам, че доста гърци се борят ".

Смелост за промени

Бившият банкер съобщи, че Гърция, която към момента е най-задлъжнялата страна в еврозоната, може да контракти тактика за задачите за първичния остатък със своите кредитори от еврозоната.

" Държавите с висок дълг се нуждаят от повече време, с цел да понижат дълга си и имат потребност от самостоятелен метод ", сподели той.

Запитан дали си е извлякъл поучения през първите си четири години на поста, Мицотакис отговори: " О, доста поучения, в случай че не друго. Когато се съмнявате, бъдете смели, вместо да се въздържате. Когато става дума за промени... в действителност желая да насоча Гърция в друга посока. "
СИРИЗА загуби властта от Нова народна власт през 2019 година, три години откакто Мицотакис стана водач на партията. " Няма подозрение съгласно мен, че Гърция през 2023 година е в доста по-добра позиция, в сравнение с беше през 2019 година И желая да надградя върху това ", уточни Мицотакис, като разяснява за опозицията: " Те дават обещание невъзможното на всички. "

СИРИЗА споделя, че в случай че бъде определена, минималната заплата ще бъде увеличена до 880 евро и по-късно годишно в сходство с инфлацията, до момента в който заплатите в обществения бранш ще се покачат с 10%, а пенсиите със 7.5%.
Покойният татко на Мицотакис, Константинос, е бил министър-председател, а сестра му Дора Бакояни - външен министър.
Съседи и съдружници в НАТО, Гърция и Турция от години спорят по въпроси, вариращи от морските права в Егейско море до етнически разделения остров Кипър.

" Винаги съм казвал, че няма причина връзките ни да бъдат конфронтационни ", съобщи Мицотакис. Но добави, че доктрината " Синя татковина " на Турция - която пази по-настъпателна политика над елементи от Средиземно море - е " надълбоко ревизионистка " и нарушава гръцките суверенни права.

" Моето главно обвързване е да се уверя, че пазя тези права ", сподели той. " В същото време постоянно ще простирам ръка на другарство към Турция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР