Дни преди предизборния конгрес на ПЕС на 22 и 23

...
Дни преди предизборния конгрес на ПЕС на 22 и 23
Коментари Харесай

Станишев към левите лидери: Ще дадем Нов социален договор на Европа

Дни преди предизборния конгрес на ПЕС на 22 и 23 феруари в Мадрид, водачът на европейските социалисти Сергей Станишев се обърна с писмо до левите водачи, в което очерта посланията на акцията за евровота. В него той показва, че пред левицата още веднъж се изправя историческа задача: сходно на социалдемократическия консенсус, който подвига на крайници Стария континент след Втората международна война, през днешния ден още веднъж е на дневен ред възобновяване на Европа на равенството и справедливостта.

„ Вярвам, че ние, европейските социалисти, имаме историческата задача да върнем вярата на хората в фантазията за споделена независимост, мир и разцвет – основополагащите полезности на Европейския съюз. Нашата задача е да дадем мощно водачество и посока на Съюз, който е изгубил обществената си физиономия.

Европейският съюз не може да има бъдеще, в което се отнася към жителите като към потребители; заменя свободи в името на недоказана сигурност; подменя демокрацията и върховенството на закона поради политическа стабилност; третира опазването на здравето като стока, а не като главно право; вижда кохезионните фондове като вложения за огромни компании; съди жителите въз основата на това какъв брой имат, а не какво вършат.

Европейският съюз не може да има бъдеще, в случай че хората не престават да работят непрекъснато, само че не могат да си разрешат отопление на домовете си; децата нямат достъп до положително обучение, опазване на здравето или здравословно хранене. Модерното иго има доста лица – не е научна фантастика, а нещо напълно същинско и осезаемо за доста европейски жители в 21-ви век.

Няма по какъв начин да приемем всичко това. Хората не са и не могат да бъдат „ запас “, а персони с право на работа и заслужен живот.

Ето за какво, нашата задача е историческа. Предстоящите избори са исторически. На карта са сложени основите на политиката, усещанията за положително и зло, правдивост и неправда “, написа Станишев в писмото си.

Той напомня, че форумът ще одобри предизборния манифест на ПЕС - Нов обществен контракт за Европа – политическата платформа, която съгласно водача ще преобрази Европа след изборите през месец май. " В Мадрид ще стартираме и акцията на общия ни претендент Франс Тимерманс . С този мощен манифест, а и с нашия претендент, имам вяра, че влизаме в предизборната борба добре готови ", прибавя Сергей Станишев.

" Ние, социалистите и демократите, сме политическата мощ, която може да реализира радикална смяна на европейско равнище. Ние сме тези, които работят за изменена Европа, за подобряването на изискванията на всички, а освен за привилегированите. Оставаме правилни на полезностите, като честен справочник в бързо изменящия се свят. Ние сме от една страна на барикадата с фантазията за независимост, мир и разцвет, със стремежите и правата на хората. Ние се разгласяваме срещу националния нарцисизъм, раздялите и популизма. Против страха и лъжите. Не сме за правдивост, взаимност и вяра “, декларира водачът на европейската левица и показва разграничителните линии с десницата:

„ На фона на възходящото публично неодобрение, ЕНП прегърна популизма и упоритостта на крайнодесните да доближат властта. Коалициите сред обичайна десница и националистите в Европа са безусловно неприемливи.

Класическата десница хвърли тежестта на икономическото възобновяване върху елементарните жители, обърна тил на хората, като подцени техните потребности и облагодетелства привилегированите.

Всичко това е удобна почва за националисти и крайнодесни. Но те единствено показват проблемите, без да оферират решения. Концепцията за Европа на нациите е в действителност Европа на нападателните национализми и всички добре знаем накъде води този път.

От друга страна, десницата предлага Европа на няколко скорости, което служи като опрощение за неравенствата сред страните членки и в последна сметка сред хората. За нас това е задънена улица. “

Президентът на ПЕС написа до левите водачи, че в Мадрид ще бъде обещано началото „ на една тежка и вълнуваща акция. “

„ Залогът няма по какъв начин да бъде по-голям. Вярвам, че ще осъществим сполучливо задачата да се преборим за обществена Европа, такава, каквато всички желаеме да бъде ", споделя той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР