Дни преди отбелязването годишнината от делото на Христо Проданов, първия

...
Дни преди отбелязването годишнината от делото на Христо Проданов, първия
Коментари Харесай

С поредица от събития през април и нова стена за катерене СУ Христо Проданов – Карлово отбелязва 40-тата годишнина от подвига на своя патрон покорил Еверест

Дни преди отбелязването годишнината от делото на Христо Проданов, първия българин изкачил Еверест, построяването на новата стена за катерене в СУ „ Христо проднаво “ е към този момент на заключителен стадий. Тя е с приблизителна височина 7 м. и дължина 10 м. Откриването на оборудването в чест на най-великия ни планинар, ще се състои на публична гала на 18.04.2024 година

Средствата бяха обезпечени след мощна социална поддръжка получена с помощта на настоятелството към учебното заведение, което провежда няколко благотворителни акции. Общите старания на настоятелството и управлението на учебното заведение доведоха до разпределяне  на средства и от Министерството на младежта и спорта.

„ Тази година е специфична тъй като, означаваме 40 години от подвига на нашия патрон. Затова имаме календар от събития през целия месец април. Постарахме се да са разнообразни и забавни. Разбира се кулминационната точка ще е след няколко дни, когато публично открием стената, а по-късно същият ден ще има и концерт. “ Сподели Лука Мачев шеф на СУ „ Христо Проданов “.

В събота учебното заведение провежда по ексцентричен метод деня на отворените порти, като го размени с „ Работилници и игри за деца и родители “ за всички искащи. Своеобразният хепънинг се радва на огромен интерес измежду дребни и огромни. По-рано актрисата Гергана Стоянова, чиито глас всички в България разпознават, организира мотивационен семинар с възпитаници под заглавието „ Аз изучавам, имам вяра, мога, знам “. Целта беше да се помогне на младежите да се ориентират по-добре при планирането на бъдещото им развиване. В идващите седмици ще има голям брой спортни надпревари и културни събития. В понеделник ще бъде открита изложбата „ Светоусещане: Изкуството – моето огледало “, а на  16 април писателят Димитър Димитров ще показа биографичната си книга  „ По пътя към върха – Историята на Христо Проданов “. Литературната вечер ще продължи с литературно четене, на което възпитаниците на образователното заведение ще показват авторски текстове.

Христо Проданов е 13-ят човек в света, успял да покори връх Еверест. При това без кислороден апарат по най – трудния и дълъг път – западния (непалски) склон, именуван още „ Жестокия път “. Проданов изкачва върха от базовия лагер за 33 дни – връх за този маршрут. Той е 1-ят, изкачил Еверест през април (твърде рано за нормалните офанзиви на върха) и 4-ят човек, направил това самичък. Той умира при спускането от върха на 21 април. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР