Дни преди местния вот във Варна се очертава балотаж между

...
Дни преди местния вот във Варна се очертава балотаж между
Коментари Харесай

Балотаж между ГЕРБ и „Възраждане“ във Варна – варненци дават оценка среден за работата на Портних

Дни преди локалния избор във Варна се обрисува балотаж сред настоящия кмет Иван Портних (ГЕРБ) и претендента за кмет от „ Възраждане " - Коста Стоянов. На въпрос за кой кандидат-кмет на община Варна ще гласувате 23.1% показват Иван Портних, до момента в който 13 % споделят, че ще гласоподават за Коста Стоянов. Кандидатът на обединението „ Продължаваме промяната - Демократична България " Благомир Коцев е на трета позиция с поддръжка от 9.1%, следван от Павел Раличков (БСП) с 8%, Мария Тодорова („ Левицата " ) с 2.7% и Ивайло Костадинов (ИТН) с 2.5%.

Средната оценка по шестобалната система за работата на кмета Иван Портних за последния мандат е междинен 2.99, като 39% от запитаните слагат оценка слаб 2. На другия полюс са 1% от варненци, които слагат оценка отличен 6 за работата на кмета. По-голямата част от гласоподавателите (61.6%) избират община Варна да има нов кмет, до момента в който 31.1% считат, че е по-добре да се резервира сегашният кмет.

При настройките на варненци за общинския съвет ГЕРБ получават 23.1% от всички интервюирани, следвани от „ Възраждане " с 12.8%, ППДБ с 9.1%, Българска социалистическа партия с 8.7% и Има Такъв Народ с 4.5%. Шанс за общински консултант резервират и „ Български напредък " и „ Левицата ", които получават идентичен резултат от 1.4% от всички интервюирани. Все още 22.3% от гласоподавателите на Варна декларират, че не са решили за кого ще гласоподават, а 13.2% няма да поддържат ничия листа за общински съветници.

Повече от половината варненци (56.1%) не са удовлетворени от метода на консумиране на извоюваните планове по европейски стратегии, до момента в който 16.7% дават отговор позитивно на същия въпрос.

Проучването е извършено от организация „ Сова Харис " в интервала 07 - 13 октомври 2023 година посредством стандартизирано изявление лице в лице, провеждано в дома на респондента. Извадката е представителна за пълнолетното население на община Варна, стратифицирана по признаците местоживеене, пол и възрастова група, а размерът на извадката е 600 души над 18-годишна възраст. Генералната цялост е 263 266 души, като 1% на извадката подхожда на 2633 души.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР